Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förvånande få kvinnor i styrelser

Publicerat torsdag 31 juli 2003 kl 06.52
De politiska partierna är dåliga på att få in kvinnor i de kommunala bolagens styrelser. Bara drygt en av tio ledamöter i Västerås kommunala bolags styrelser är kvinna. Det förvånar Marianne Ytterberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland.
Den dåliga fördelningen står i kontrast till regeringens arbete för jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser. I statliga bolag är numera 42% av styrelseledamöterna kvinnor. Regeringen har också pressat de privata bolagen att ta in fler kvinnor i styrelserna. Men även om de politiska församlingarna kan föregå med gott exempel på riksnivå, ser det alltså sämre ut på det kommunala planet. Marianne Ytterberg, , trodde inte att det var så dåligt med kvinnor i styrelserna: - Som kvinna som har jobbat för jämställdhet i många år och så visste jag inte ens om att det var så här pass dåligt kvinnorepresentation! Det här måste man naturligtvis jobba vidare med, säger Marianne Ytterberg.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".