Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FP: Brister i vården av omhändertagna barn och ungdomar

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 16.47

Det finns stora brister i vården av barn och ungdomar som omhändertagits och placerats i familjehem eller på institution.

Det menar Folkpartiets socialpolitiska arbetsgrupp som har i uppgift att förnya partiets barnpolitik.

Tobias Krantz, Folkpartiets socialpolitiske talesman som besökte Västerås på torsdagen förklarar varför han tycker att det nu är dags att lyfta fram de här frågorna:

-Just därför att det handlar om de allra mest utsatta barnen i svenska samhället och vi tycker att situationen i den sociala barn- och ungdsomsvården i Sverige idag är ett gigantiskt misslyckande. Vi ser väldigt stora problem när det gäller hur det ser ut på behandlingshem och hur det ser ut i den sociala barn- och ungdomsvården generellt sett, säger Tobias Krantz till P4 Västmanland.

Den Folkpartistiska arbetgruppen har sammanställt en rapport, ”Ansvaret för de glömda barnen” och där framgår att antalet barn och ungdomar som placerats i samhällets vård har ökat. Men samtidigit finns det stora brister i vården menar folkpartiet.

- Vi vet att många och alltför många av dem som jobbar på behandlingshem till exempel inte har den kunskap, kompetens och utbildning som krävs och vi från samhällets sida ställer heller inga krav på att det ska finnas en viss utbildning och en viss kompetens, säger Tobias Krantz.

FP kräver i sin rapport flera förbättringar. De placerade barnen och ungdomarna ska till exempal få mer inflytande och bättre kontinuitet genom att ha en och samma socialsekreterare. Samtidigt som man måste skärpa kraven på dem som ger vård.

-Vår politik måste ju handla om att sätta barnens bästa i fokus, också att våga ställa krav på de människor som finns runomkring barnen. Att de gör ett så bra jobb som det är överhudtaget möjligt. Det är därför som vi exempelvis vill ställa krav på att de behandlingshem som ska ta hand placerade barn ska en licens där man kan se att de som jobbar på behandlingshemmen har rätt kompetens, rätt utbildning och bedriver vård och behandling enligt beprövade metoder, säger Tobias Krantz. 

Den barnpolitiska arbetsgruppens förslag ska diskuteras på Folkpartiets landsmöte i höst.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".