Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Skinnskatteberg/Fagersta/Norberg

Politisk turbulens påverkar över kommungränsen

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 06.10

Den politiska turbulensen i Skinnskatteberg har gått så långt att även grannkommunerna påverkas. När det politiska ansvaret i Skinnskatteberg varierat, dels mellan blått och rött och dels mellan olika politiker inom den röda alliansen, så blir det svårt att sköta samarbetet med Norberg och Fagersta.

– Den politiska processen i sakfrågor kommer ju lite i skymundan när man hamnar i den här besvärliga situationen man har varit i Skinnskatteberg, och rent fysiskt så har vi ibland svårt att veta vem vi ska prata med så att säga, vem företräder kommunen just nu, säger Fagerstas vänsterpartistiske kommunalråd Stig Henriksson.

Det är inte det politiska som Stig Henriksson har synpunkter på utan det faktum att det gemensamma praktiska arbetet mellan kommunerna blivit lidande.

Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg samarbetar bland annat inom Norra Västmanlands Utbildningsförbund, det finns en gemensam lönenämnd och kommunerna finns också med i Norra Västmanlands samordningsförbund. I dessa kristider är det extra viktigt med politisk stabilitet, säger Stig Henriksson:

– Nu är ju alla kommuner i ekonomiska besvärligheter när skatteintäkterna viker och vi måste väldigt tidigt börja diskutera hur de här gemensamma organisationerna budget ska se ut och då måste man gå fram och tillbaka mellan att man diskuterar mellan kommunerna och hemma i kommunerna och det där samspelet blir lidande när det inte är en tydlig politisk ledning i en kommun, säger Stig Henriksson.

Även dalakommunerna Avesta och Hedemora samarbetar med länets tre bergslagskommuner och Norbergs kommunalråd, socialdemokraten Kennet Östberg, har främst märkt att arbetet tappat fart när det gäller träffarna mellan de fem kommunernas kommunstyrelseordföranden:

– De som har varit med tidigare har ju en bakgrundsbild på ett annat sätt än om det kommer in nytt folk och där har vi ju dels Skinnskatteberg men vi har också Hedemora som har bytt kommunalråd under perioden här för inte alls så länge sedan, så att där man väl se att man får göra ett omtag i frågorna i och med att det är nytt folk, säger Kenneth Östberg till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".