Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arboga

Larm om dålig elevhälsa diariefördes för sent

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 06.07

Ett e-postbrev från en kurator i Arboga som påtalar en alarmerande situation bland elevers hälsa har blivit föremål för en politisk debatt i Arboga. E-posten diariefördes och diskuterades aldrig enligt folkpartisten Göran Edlund, som nu reagerat på ärendet som han menar skötts illa.

Det var hösten 2007 som en kurator i Arboga skickade en e-post till barn och utbildningsnämnden för att påtala en alltmer pressad arbetssituation då alltfler barn och ungdomar enligt henne upplevdes må dåligt. Ärendet diariefördes inte förrän ett och ett halvt år senare, då ämnet åter kom upp för debatt. Göran Edlund (FP) menar att detta ärende är viktigt rent principiellt.

– Med spänd förväntan vill jag ha ett besked om varför ett sånt viktigt ärende har handlagts på detta här sättet, säger Göran Edlund.

– Kan du se att det här försvunna brevet har fördröjt att man kan ha åtgärdat problemen på skolan mycket tidigare om man tagit upp en diskussion?

– Jag skulle kunna tänka mig att det kan ha blivit ett högre politiskt tryck om ärendet tagits upp, säger Göran Edlund.

Men enligt ordföranden i Barn- och Utbildningsnämnden i Arboga, socialdemokraten Ingrid Noord-Silversten, som nu diariefört ämnet, tog man visst upp mailet för en diskussion.

– När jag fick det här brevet så tog vi upp det i barn och utbildningsnämndens presidie och ungefär en månad senare mailade jag henne och sa att hon kunde vända sig till sin närmaste chef, säger Ingrid Noord-Silversten.

– Men hur ser du på att du glömde diarieföra brevet från första början?

– Det var naturligtvis illa gjort, säger Ingrid Noord-Silversten.

– Men tycker du inte att ärendet som inte diariefördes kunde ha medfört att man kunnat förändra situationen på skolan lite tidigare?

– Nej, jag anser inte det, säger Ingrid Noord-Silversten till SR Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".