Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen i Västmanland kräver besked om anslag från regeringen

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 16.34

Polisen i Västmanland vet inte hur mycket pengar de har att röra sig med från och med den 1 juli i år. Nu kräver polisstyrelsen ett besked från justitieminister Beatrice Ask för att kunna planera sin ekonomi.

Styrelsens ordförande Göran Magnusson säger att de heller inte vet hur stort anslaget blir nästa år.

- Det vi vill ha är ett besked om hur mycket pengar vi får för 2010 och att vi får tillräckligt med pengar för innevarande år, alltså 2009. Vi har ju nu bara ett anslag för första halvåret, säger han.

Att inte veta hur mycket pengar organisationen har att röra sig med från och med den 1 juli i år är en alltför kortsiktig planering, säger Göran Magnusson:

-  Det är egentligen för att driva en bra verksamhet en omöjlig situation.

Det här året har Polismyndigheten i Västmanlands län ett besparingskrav på cirka 15 miljoner kronor. Enligt Göran Magnusson kommer man att klara det genom olika besparingsåtgärder.

Men med anledning av besparingskraven behöver myndigheten nu få veta av justitieminister Beatrice Ask hur stora anslagen blir för det kommande halvåret. Osäkerheten kring ekonomin skapar dålig stämning i organisationen, menar polisstyrelsen i brevet till justitieministern.

För att kunna planera sitt arbete behöver myndigheten få veta vilka anslag som gäller ett år i taget, säger Göran Magnusson. Och även få en indikation på vilka summor som gäller för kommande år. Så är det alltså inte nu. Men han har goda förhoppningar inför framtiden.

- Jag utgår ifrån att löftet om 20 000 poliser i landet nästa år ska klaras och i så fall så måste man också skicka med pengar till det. Det är mycket enkelt det här, ska vi ha 600 poliser i Västmanland så måste vi få mera pengar, säger Göran Magnusson.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".