Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Qin kommer till Västmanland

Publicerat söndag 15 mars 2009 kl 12.57

Under mars månad turnerar ett mångtusenårigt kulturarv i Sverige. Författaren Cecilia Lindqvist besöker nära ett 20-tal orter tillsammans med två framstående kinesiska musiker och presenterar det traditionella kinesiska instrumentet Qin.

- Det är ett meditationsinstrument. Man tar och lyfter ner sin qin på kvällen när man kommer hem och är trött, och så spelar man ett stycke och smånynnar till själv och man läser den dikt som det är fråga om. Ett sätt att lugna sig, att samla sig och att komma i kontakt just med hela den kinesiska kulturens innersta. Allt det som är ... hur ska man leva som människa till exempel, hur ska man leva i förhållande till naturen. De stora frågorna, de som tas upp av konfusianismen och daoismen till exempel, säger Cecilia Lindqvist.

I inslaget hörs stycket ”Liu shui”. Det betyder ”flödande vatten” och beskriver hur mindre bäckar uppe i bergen flyter ihop i ett mäktigt vattenflöde. Det är också ett av alla de vackra stycken som finns med ombord på de båda amerikanska rymdsonderna Voyager I och II och som ska presentera mänskligheten för eventuella andra civilisationer utanför vårt solsystem. Här och på turnén framförs stycket av Deng Hong på en qin från 1200-talet.

Instrumentet är cirka 120 centimeter långt, i trä och med sju strängar.

- Alltså musiken är egentligen en ton, en ton, en ton efter den andra och de klingar litet längre, eftersom det är silkessträngar. Stålsträngarnas ton dör ganska snabbt, nylonsträngarnas dör också ganska snabbt men silkessträngarna behåller sin klang mycket längre. Det gör att klangbilden blir mycket, mycket rikare.

Att lära sig spela qin är att träna in en mängd klart  efinierade anslag, och en not är ett tecken med en anvisning om hur man slår an en sträng med höger hand och hur man rör strängen med vänster hand, och så har varje anslag en bild, berättar Cecilia Lindqvist:

- Ett anslag ska vara som en liten gul apa som klättrar uppför en trädstam. Min lärare, Deng Hongs mamma, sprang hela tiden och hämtade de där gamla böckerna från 13-1400-talet och sade ”här ska du se, så här ska det vara. Du får inte vara så där slö, du måste klatscha till mycket bättre. Det ska vara som när en fisk slår till vattnet, en stor präktig karp som kommer simmande där med mustacher och fjäll och så skvätter han upp - alltså så ska du slå an!”, berättar Lindqvist och illustrerar det hon säger med egna ljud.

- Det är ju fullständigt notbundet. Det tillåter egentligen inga variationer, men olika lärare har spelat det på olika sätt och bildat traditioner på det viset som förs vidare generation efter generation.

Det normala har varit att man spelar qin ensam men det finns också en tradition att man spelar tillsammans med en flöjtist, och på turnén i Sverige spelar Deng Hong tillsammans med Chen Shasha på bambuflöjten xiao. Chen Shasha talar enligt Cecilia Lindqvist om ett fritt samspel med Deng Hong, och Deng Hong om att det som är så fantastiskt med musik där qin är inblandad är att det är så många tankar och föreställningar i den.

Cecilia Lindvist ser en renässans för qin. Under Maos tid försvann qin officiellt som ett instrument som symboliserade överklassen, men qin-spelarna fanns kvar och utgivningen av böcker och noter fortsatte, och sedan Mao hade gått bort och ”de fyras gäng” hade försvunnit så vällde det in västerländsk kultur i Kina, berättar hon.

- Vidöppet, det dånade om det ... och så kommer det tillbaka. I alla stora städer finns det tehus där folk varje söndag träffas för att spela qin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".