Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Brandlarm urkopplat på Westinghouse. Vd:n: Ingen risk

Publicerat tisdag 14 april 2009 kl 16.08
Westinghouse Electric i Västerås.

En och en halv vecka i februari var ett brandlarm avstängt på en avdelning vid kärnbränslefabriken Westinghouse i Västerås. Att larmet var avstängt upptäckets av en slump. Nu är händelsen anmäld till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Stängdes av vid byte

Misstaget skedde i samband med att man höll på att arbeta med det automatiska brandlarmsystemet och byta ut branddetektorer på avdelningen mot en nyare modell. När felet väl upptäckts avbröt man driften på avdelningen.

Upptäcktes av elektriker

Att brandlarmet var avstängt upptäcktes av en slump av en elektriker som skulle arbeta med systemet. Senare visade det sig att brandlarmet troligen varit avstängt i en och en halv vecka. Orsaken till avbrottet var att de nya detektorerna var av en annan modell som inte fungerar tillsammans med de befintliga detektorerna.

Händelsen anmält till Strålskyddsmyndigheten

Nu är händelsen anmäld till Strålsäkerhetsmyndigheten. Men enligt VD:n på Westinghouse, Johan Hallén, var inte avdelningen utan brandlarm eftersom det fanns ett annat system inkopplat:

-Jag anser inte att händelsen var allvarlig... Jag anser inte att det utgjorde någon fara eftersom det också fanns ett annat brandlarmssystem som var i drift, säger Johan Hallén, till P4 Västmanland.

Men vad hade hänt om även det andra hade slutat fungera och det hade börjat brinna?

- Det var ett mindre antal av det totala antalet brandetektorer som var urkopplade och det finns ett stort antal branddetektorer i hela bränslefabriken så att vi ser det som att det funnits tillräcklig mängd brandbevakningssystem som skulle kunnat identifiera om det hade hänt någoting, säger Johan Hallén, till P4 Västmanland.

Det var en elektriker som upptäckte att brandlarmet var urkopplat. Varför var det ingen annan som märkte det?

-Jag kan inte specifikt kommentera varför det var den elektrikern som upptäckte detta och det var bra att det blev upptäckt och då blev åtgärdat, säger Johan Hallén, VD på Westinghouse till P4 Västmanland.

Strålsäkerhetsmyndigheten: Ingen åtgärd

Strålsäkerhetsmyndigheten som har tillsynsansvaret för Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås kommer inte att vidta några åtgärder utan nöjer sig med den utredning som Westinghouse själva gjort. Det säger Mattias Sköld, pressansvarig på myndigheten, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.Kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".