Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Köping

Kommunen sparar in på sommarjobb

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 06.10
Jordgubbsplockning - vanligt sommararbete i Sverige

Trots de sämre tiderna är det bara en kommun i länet, Köping, som väljer att dra ner på sommarjobben för ungdomar i år. Ett 50-tal sommarjobb skulle ha ordnats för gymnasieungdomar, men social- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott har sagt nej och nämnden väntas säga detsamma.

Andreas Trygg, ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden i Köping, tycker att det är tråkigt att som enda kommun i länet dra ner på sommarjobben.

- Det känns tråkigt, samtidigt är ju Köping den kommun som kanske har drabbats värst av de varsel som har ägt rum, på Volvo i Köping och Getrag så det är en av anledningarna till att vi har det kanske tuffare ekonomiskt än någon annan kommun i Västmanland, säger Andreas Trygg.

År 2006 tog staten bort bidraget till kommunerna för att anordna feriearbeten för ungdomar, men här i länet har alla kommuner fortsatt att anordna sommarjobb, även om det sker i väldigt varierande omfattning.

I Norberg exempelvis, är det bara 20 kommunala sommarjobb, likaså i Skinnskatteberg. Västerås, som är den största kommunen, har också flest sommarjobb - omkring 500.

I Köping kommer det liksom tidigare att finnas ett 60-tal sommarjobb för högstadieelever. Men ett 50-tal jobb var också planerade för gymnasieungdomar och de platserna drar man alltså in, och Köping är den endra kommun i länet som sparar på sommarjobben för ungdomar i år.

I grannkommunen Arboga kommer ett drygt 100-tal gymnasieungdomar att erbjudas sommarjobb. Kommunalrådet Olle Ytterberg menar att det är viktigt för ungdomarna själva att ha ett sommarjobb, dessutom menar han att kommunen har ett ansvar.

- I den rådande lågkonjunkturen är det få andra arbetsgivare som har möjlighet att erbjuda feriearbeten. Där anser vi att kommunen måste ta ett utökat och stort ansvar, och det är det vi gör, säger Olle Ytterberg.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".