Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sala

Bibliotekschef: "Legitimering vid datoranvändande inte nödvändig"

Publicerat torsdag 23 april 2009 kl 07.35

E-post hoten i slutet av mars om att elever på Kungsängsskolan i Sala skulle skjutas ihjäl, skickades från datorer på kommunens bibliotek. Men eftersom det inte krävs någon form av legitimering för att använda bibliotekets datorer, kommer polisen inte längre i utredningen.

Trots att det inte är första gången hot mejlas från datorerna, så är ett inloggningssystem inte aktuellt enligt bibliotekschefen Maria Lundström Jonsson.

- Vi har inga andra problem, förutom hoten som mejlats från våra datorer. Så något inloggningssystem är inte nödvändigt, säger hon.

Men är det inte ett problem?

- Det är självklart ett stort samhällsproblem och det känns inte roligt att någon har använt en dator här. Men biblioteket är en offentlig plats. Man ska inte bli registrerad här, säger Maria Lundström Jonsson.

Om man vill låna en dator på biblioteket i Sala så skriver man bara upp sitt namn i en bokningspärm.

På andra bibliotek i länet finns det alltid några datorer som man kan använda utan att varken legitimera sig eller logga in med sitt lånekort. Men i Karstad kommun gäller lånekort på alla datorer.

Inge Hansson, Karlstad kommuns IT-chef, berättar att det infördes efter att hot mejlats från datorer på biblioteken.

- Kommunen har ju vissa regler och värderingar och då måste vi ju se till att vår utrustning används på det sättet också, säger han.

Att logga in med sitt lånekort för att använda en dator, tycker du att det är att inskränka folks frihet?

- Jag tycker inte det. Har man olagliga syften så ska man inte använda sig av publika datorer på ett bibliotek till exempel.

Det är inte första gången som hot mail skickats från Salabibliotekets datorer. För ett år sedan utsattes Kungsängsskolan för ett liknande hot bland annat via mail. Trots det tycker Maria Lundström Jonsson att hoten bör ses som engångsföreteelser.

- Så länge problemen inte är större så vill vi värna om friheten här, resonerar hon.

Och om det händer igen, vad gör ni då?

- Då får vi ta upp det och fundera på det naturligtvis, säger Maria Lundström Jonsson.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".