Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler för besöksförbud

Publicerat måndag 25 augusti 2003 kl 06.58
Från och med den första september kan män som slår och hotar sina kvinnor förbjudas att komma hem. De nuvarande reglerna för besöksförbud fungerar bara när paret har separerat.
Och antalet fall där kvinnor ansöker om besöksförbud ökar i hela landet, så även i Västmanland. 2000 ansökte och fick 93 kvinnor beslut om besöksförbud. Förra året var siffran 123. Förhoppningen är att den nya lagen ska göra att fler kvinnor vågar polisanmäla övergrepp, även om de fortfarande bor tillsammans med mannen. En annan förbättring är att besöksförbud i fortsättningen ska kunna gälla ett större geografiskt område och alltså inte bara hemmet. Från första september kan en man till exempel förbjudas att besöka den stadsdel som kvinnan bor i. Regeringen ville från början att det nya besöksförbudet skulle kunna gälla i en hel kommun, men det förslaget fick kritik av lagrådet som menade att det skulle inskränka för mycket på mannens rörelsefrihet, och att det skulle vara ett brott mot grundlagen. Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt. Hon tycker att dom nya lagändringarna är bra eftersom dom ger skydd även åt de kvinnor som fortfarande lever tillsammans med en man som misshandlar dem. Däremot förstår hon inte varför regeringen backade från förslaget att besöksförbud skulle kunna gälla hela kommuner. Hon ser nämligen inga hinder för detta i grundlagen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".