Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krånglande biobränslepanna dyr för Arboga kommun

Publicerat tisdag 9 september 2003 kl 09.39
Problem med den nya biobränslepannan på värmeverket i Arboga har kostat Arboga kommun nära fyra och en halv miljoner kronor.
Ett felande filter gjorde att återvinningen av värme från rökgaser inte fungerade som det skulle i vintras, och värmeverket tvingades då elda med olja. Meningen var att värmeverket skulle ta vara på spillvärmen från sin förbränning genom så kallad rökgasåtervinning. Det är mycket värme i de rökgaser som bildas när värmeverket eldar i pannan, spillvärme som man tar vara på genom så kallad rökgaskondensering. Men ett felande elfilter gjorde i vintras att man inte kunde göra någon rökgaskondensering, och spillvärmen gick förlorad. Istället tvingades värmeverket elda mer med olja - till en merkostnad av nära fyra och en halv miljoner kronor. Leverantören av elfiltret har nu reparerat filtret och förhoppningen är att det ska fungera i vinter. Men Arboga kommun är inte nöjda, och kan komma att vilja ha tillbaka pengar av leverantören. -Ja vi kommer ju att titta på det här juridiskt, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef på Arboga kommun, och fortsätter: -Vi kommer ju naturligtvis att ta in experits här för att se vilka anspråk vi kan ställa på leverantören.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".