Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många fjärilar i länet utrotningshotade

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 05.33

För första gången har Länsstyrelsen i Västmanland kartlagt vilka olika sorters fjärilar som finns i länet. Det har resulterat i en bok och en plansch över de cirka 80 arterna. En orsak till satsningen är att flera fjärilsarter nu är utrotningshotade.

– Just nu är det väldigt många fjärilar som är hotade. Det beror delvis på det moderna jord- och skogsbruket som vi har i Sverige nu till skillnad från gamla dagar då det kanske var lite mindre brutet landskap, säger Nina Söderström som jobbar med naturvård på Länsstyrelsen i Västmanland.

Två av de arter som är hotade och som det finns särskilda åtgärdsprogram för i Västmanland är veronikanätfjäril och väddnätfjäril.

Vad innebär det då om arterna skulle minska i antal?

– Vi får mindre biologisk mångfald. De här är ju en del av vår svenska natur och är ett tecken på att det finns väldigt många andra naturvärden också, säger Nina Söderström.

För att slå ett extra slag för just fjärilen har länsstyrelsen nu för första gången gjort en sammanställning av alla arterna i länet. Det har resulterat i en fälthandbok och en plansch som intresserade kan hämta på länsstyrelsen eller hos kommunerna runt om i länet. Materialet kommer också att finnas på vissa bibliotek och skickas ut till skolor så att det kan användas i undervisningen. 200 000 kronor har den här satsningen kostat länsstyrelsen.

Men vad kan man då göra för att försöka bevara fjärilarna?

– Man kan öppna upp landskapet mer. Det är väldigt mycket betesmarker som växer igen idag för att vi har mindre betesdjur. Sen är det röjningar i kraftledningsgator som vi har gjort för väddnätfjäril.

Men varför är då fjärilar så viktiga?

– De är väldigt hotade nu. De har minskat kraftigt och man ser väldigt snabbt på just fjärilar att många andra arter också kan vara hotade, söger Nina Söderström.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".