Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
köping

Oro över kommunbesparingar

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 16.59
Anne Tjernberg

Kommunstyrelsen i Köping beslutade i torsdags att sänka kommunens budget nästa år med 40 miljoner. Det kommer få konsekvenser. I barn- och utbildningsnämndens budget kommer det karvas bort 8 miljoner.

– Det handlar ju om så pass mycket pengar så det bör innebära personalneddragningar, så långt har vi hunnit tänka, säger Johan Hellberg, rektor på Malma- och Odensvi skola. Det har varit diskussioner hela morgonen i personalrummet.

Känns det som en omöjlighet att hitta bra lösningar?

– Bäst utryckt handlar det om att hitta de minst dåliga lösningarna. För det är det det handlar om när man får ett sånt här sparkrav, säger Johan Hellberg.

Kommunens skolchef, Torkel Nilson, poängterar att eftersom barn- och utbildningsnämnden får mycket pengar så innebär besparingen cirka 2 procent av den totala budgeten. Men han håller med om att det kommer ge konsekvenser.

En annan nämnd som drabbas hårt är vård- och omsorg. Deras budget minskar med 3 miljoner 2010. Anne Tjernberg är chef på äldreboendet Nygården och aktiv socialdemokrat. Jag hittar henne vid en valstugan på Stora gatan i Köping. Hon anser att kommunstyrelsens beslut är nödvändigt, även om det kommer få konsekvenser.

– För att överhuvudtaget få ekonomin att gå ihop så måste man ju göra något. Men det är klart att det skapar oro. Nu gäller det att göra rätt saker utan att det drabbar de boende.

Tror du att det går?

– Den närmaste omvårdnaden kan vi ju inte ge kall på. Istället gäller det andra saker som fönstertvätt, eventuellt minska antalet promenader ute. Viktiga saker som ändå hamnar lite i periferin. Men vi måste ju börja någonstans och titta på saker, säger Anne Tjernberg.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".