Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Röstbud hjälper gamla och sjuka

Publicerat lördag 6 juni 2009 kl 09.54

Den som på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte kan ta sig till en lokal för att lämna in sin röst i valet till Europaparlamentet kan få hjälp av sin kommun med ett så kallat röstbud. De flesta av länets kommuner erbjuder en sådan service till sina invånare.

Leif Dovås är ett av tre röstbud i Norbergs kommun:

– Jag blev tillfrågad av valnämnden att bli det. Enkelt så innebär det bara att vi transporterar den här valsedeln till vallokalen som nu då är i Folkets Hus i Norberg, säger han.

Han tycker att den här tjänsten är viktig för en kommun att ha för att ingen invånare ska behöva känna att han eller hon inte har fått möjlighet att rösta.

Inför parlamentsvalet har Leif Dovås bara behövt hjälpa en person hittills. Det var en äldre kvinna som inte kunde ta sig till vallokalen på grund av att hon är sängliggande.

Budet åker hem till den som behöver hjälp att rösta och har då med sig både valkuvert och valsedel. En ytterligare person, ett vittne, är med när väljaren lägger ner valkuvertet i ett ytterkuvert som budet sedan lämnar in till närmaste vallokal.

Sedan valet 2006 erbjuder de flesta kommunerna i länet den här tjänsten till sina invånare. Av länets tio kommuner är det bara två som inte har den här servicen. I Köping har det inte funnits någon efterfrågan, enligt kommunen. Och i Kungsör anser man att förtidsröstningen som erbjudits på flera institutioner räcker. Det visar en granskning som P 4 Västmanland gjort.

I Norberg har det till det här valet inte varit så stor efterfrågan på röstbud, berättar Staffan Mood:

– I årets val bedömer jag att det kanske handlar om en handfull personer. Men det är fortfarande inte det som är det viktiga. Utan det viktiga är att vi gör ett antal åtgärder för att just underlätta för folk att kunna utnyttja sin rösträtt, säger kanslichefen Staffan Mood.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".