Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Stora besparingar i Västerås

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 16.00

Västerås stad ska spara 130 miljoner kronor nästa år, enligt kommunstyrelsens budgetförslag.
Inom vård- och familjeomsorgen blir besparingen mindre än väntat. Där väljer kommunstyrelsen att minska sparbetinget från 10 miljoner kronor till 6,5 miljoner kronor.

I våras fick de kommunala förvaltningarna i uppdrag att göra en så kallad nollbudget, det vill säga att inte räkna upp budgetramarna med löne- och prisökningar. Följden är att besparingar måste göras inom verksamheterna.

Inom individ- och familjeomsorgen skulle 10 miljoner kronor sparas och förslaget var bland annat att missbruksmottagningen Råda Aurora skulle avvecklas och att familjerådgivningen och familjeterapin skulle bantas kraftigt.

Många protesterade mot förslaget och kommunstyrelsen minskar nu sparbetinget inom individ och familjeomsorgen med 3,5 miljoner kronor.

–- Nu har vi lite mer pengar att röra oss med och det betyder att vi får ett mindre hårt och svårt arbete när vi jobbar med detaljbudgeten i höst. Men jag vill poängtera att vi kommer att titta på all verksamhet, man kan alltid effektivisera och bli bättre, säger Ragnhild Källberg (fp), ordförande i individ- och familjenämnden.

Hon vill inte lova vilka områden som kommer att prioriteras när detaljbudgeten ska klubbas i höst.

-– Men jag kan väl säga så mycket att famlijeterapin skulle bli väldigt sårbar om den halveras. Så jag kan tänka mig att vi behåller familjeterapin i den utformning som vi har haft tidigare.

Alf Johnson, ordförande i akademikerförbundet SSR i Västerås, var en de som protesterade mot besparingarna.

-– Det glädjer mig att man har lyssnat på våra protester. Det skulle slå hårt om man skulle minska resurserna till familjerådgivningen och familjeomsorgen, säger han.

Socialdemokraten Staffan Jansson, andre vice ordförande i individ- och familjenämnden, är kritisk till att besparingar görs över huvud taget.

-– Det är jättebeklagligt i en sådan här tid som kräver sociala insatser, så jag är starkt oroad, säger han. 

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".