Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Westinghouse Atom friat i Arbetsdomstolen

Publicerat onsdag 24 september 2003 kl 16.51
Arbetsdomstolen friade idag Westinghouse Atom i Västerås från anklagelser om etnisk diskriminering.
Det var hösten år 2001 som en man med iranskt ursprung sökte ett jobbet som skiftkemist på Westinghouse Atom i Västerås. Mannen blev inte kallad till intervju och tjänsten gick till en annan sökande, trots att mannen hade bättre meriter än många av de sökande. Mannen vände sig då till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde företaget inför Arbetsdomstolen. Enligt DO hade företaget gjort sig skyldigt till etnisk diskriminering. När tjänsten annonserades ut ringde mannen upp en av handläggarna för att berätta om sina meriter. Hon upplevde honom då som mycket aggressiv och kritisk mot företaget. Enligt DO var det därför som mannens ansökan inte kom längre i anställningsförfarandet. Det förnekas av Westinghouse Atom, som menar att ett missförstånd mellan flera olika handläggare ledde till att mannens ansökan sorterades bort i ett tidigt stadium. Enligt Arbetsdomstolen har DO inte kunnat bevisa att mannen blev diskriminerad på grund av sin etniska härkomst. Missförståndet mellan handläggarna om mannens ansökan hade heller ingenting med etnisk diskriminering att göra, enligt Arbetsdomstolen. Det faktum att den person som fick tjänsten inte heller är född i Sverige visar att företaget inte lägger någon värdering i vilket land de sökande kommer ifrån, anser domstolen. Därför frias alltså Westinghouse Atom från misstankarna om etnisk diskriminering.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".