Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rötmånaden är här

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 13.49

Rötmånaden är nu på intågande. Den här tiden på året är värmen och luftfuktigheten som högst och risken att maten blir dålig är större än under resten av året.

- Vi försöker att inte bryta kylkedjan hela tiden... men om vi säger att det är 50 grader varmt i bilen en varm dag... jag tror inte någon skulle ställa in matkassarna i bastun innan man ställer in dem i kyla. Det säger Torbjörn Kvist, Icahandlare i Västerås

Mat som innehåller protein, som kött och mejerivaror, är extra känsliga. Är det då varmt och fuktigt i luften så förökar dom sig snabbt. Då kan man säga att "rötar", därav begreppet rötmånad.

Får man i sig för mycket bakterier finns det risk att man blir matförgiftad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".