Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägare vill sälja vildsvinskött

Publicerat söndag 26 juli 2009 kl 09.22

Vildsvinen har ökat kraftigt i landet och länet de senaste åren. För att hålla efter stammen och göra jakten mer attraktivt utreder Livsmedelsverket om jägare ska få sälja köttet själva. Jägaren Torbjörn Larsson från Romfartuna hoppas på en enklare hantering.

- Tar vi vildsvinen i länet så kommer de att öka kraftigt i länet, så vill vi ha möjlighet att sälja de vidare. Det får vi inte idag på grund av de regler som finns när det gäller slakterier.

Men snart kan det bli ändring på det. Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att se över möjligheten för jägare att sälja kött av vildsvin direkt till konsument, butiker och restauranger.

Idag går inte det. För att undvika trikiner i köttet måste allt kött enligt Livsmedelsverkets regler, besiktas av Livsmedelsverkets veterinärer vid en vilthanteringsanläggning.

Men med nya, förenklade regler och hantering skulle det bli mer attraktivt att jaga och hålla efter vildsvinsstammen om jägarna själva fick sälja köttet, säger Torbjörn Larsson som även är ordförande i Jägarförbundet Västmanland.

-Jag vill inte gå ut och skjuta djur som jag gräver ner. Jag vill skjuta djur som jag tar hand om. Det tror jag ger en stor möjlighet för vi kommer att få skjuta väldigt mycket vildsvin. Vildsvinet kanske är den största utmaningen när det gäller hantering av kött.

Så köttet kommer inte ut till konsument i någon större utsträckning idag då?

-Det finns ute i handeln men det är inte så lätt att få tag i det. Vi hoppas att det ska bli mer lättillgängligt och att det för jägarens ska gå att hantera i småskalig form.

-Det här handlar främst om att jag kan sälja det till min granne eller bekantas bekanta, jag kan inte äta hur mycket kött som helst och någon måste ju ta hand om detta, säger Torbjörn Larsson.

Livsmedelsverket skulle ha redovisat utredningen 1 juli men har fått ytterligare tid på sig och i oktober ska uppdraget presenteras för regeringen.

Reporter Inga Korsbäck

(LÄNK att ev lägga till som ger mer fakta om uppdraget och frågan om trikiner

http://www.slv.se/upload/dokument/nyheter/2009/Regeringsuppdrag_om_vildsvin.pdf)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".