Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strömsholms kanal stängs för säsongen

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 13.46
Hans Petersson

Det är det myckna regnandet och höga flöden som är orsaken, och det innebär stora ekonomiska förluster för kanalbolaget. Bolagets ekonomi var ansträngd redan innan årets båtsäsong och nu går man miste om ett par hundra tusen bara i uteblivna slussningsavgifter.

– Vi missar inkomster från slusstrafiken som annars är den enda inkomst vi har på sommaren, säger Hans Petersson, vd för Strömsholms kanal AB, till P4 Västmanland.

Enligt Hans Petersson får bolaget in ungefär 250 000 kronor från slusstrafiken under en sommar.

Kanonsommaren uteblev
Det var med ett kanonskott som man i mitten av juni öppnade Strömsholms kanal för trafik men det blev ingen kanonsommar för båttrafiken i kanalen. Bara drygt tre veckor efter öppnadet den 10:e juli stängde man kanalen för båttrafik eftersom de höga flödena innebär för stora risker.

Bolaget som gått dåligt ekonomiskt fick så sent som i våras totalt 800 000 extra för driften i år av ägarkommunerna och man hade förhoppningar om inkomster under sommaren men de uteblir.

Förhoppningar om öppnande grusade
Förra veckan fanns det vissa förhoppningar om att kanalen skulle kunna öppnas igen för säsongen men de förhoppningarna grusades av det fortsätta regandet. Eventuellt kan kanalen öppnas så att man kan köra ner båtar som fastnat, men någon passagerartrafik blir det inte tal om, säger vd:n Hans Petersson.

– Vi ger aldrig upp hoppet men som läget är nu så är kanalen stängd fram till den 12 augusti då den skulle ha stängts för ordinarie. Om det kan bli någon öppning senare för att underlätta för folk som har båtar i Mälaren och så vidare, det får vi se, säger Hans Petersson.

Förlusternas storlek klarnar först senare
Och vad katastrofsommaren innebär i slutändan för bolagets ekonomi ser man först längre fram, menar Hans Pettersson:

– Vi har ju kostnader för skador som har hänt och så vidare med vattnet då och en del andra oväntade kostnader också. Vi har haft en del skadegörelse. Så det är naturligtvis jättetråkigt, säger Hans Petersson, vd för Strömholms kanal AB, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".