Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Omvandling till äktenskap tar tid

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 15.13

Den 1 maj i år trädde den nya könsneutrala äktenskapslagstiftningen i kraft, vilket innebär att även par med samma kön kan gifta sig. Men för personer som tidigare ingått registrerat partnerskap tar det tid att få det omvandlat till äktenskap hos Skatteverket.

Västeråsaren Kalle registrerade partnerskap med sin man i juni förra året och har bett att få det omvandlat till äktenskap från och med den 14 juni i år, på årsdagen av partnerskapet. Men så enkelt är det inte.

– Det enda som gäller nu är den dag brevet kom in, men trots det att det var diariefört den 22 maj så syns det inte någonstans i Sverige att vi är äkta makar, säger Kalle.

Den nya lagen om att par av samma kön nu kan ingå äktenskap har inte gått hand i hand med myndigheternas datasystem. Först i november kan de par som ansöker om att få partnerskap omvandlat till äktenskap få sina uppgifter registrerade hos Skatteverket. Fram till dess står de som registrerade partner i myndigheternas register.

Den 14 juni förra året ingick Kalle och hans man registrerat partnerskap i Västerås. När lagen ändrades den 1 maj i år kontaktade de Skatteverket för att få partnerskapet omvandlat till äktenskap på årsdagen av sitt partnerskap, alltså den 14 juni.

Enligt Skatteverket gäller den dag som deras ansökan om omvandling kom in, det vill säga den 22 maj i år.

För att få använda den 14 juni som äktenskapsdatum fick de rådet att köpa en tidning från den dagen och fotografera sig utanför Skatteverket i Västerås med tidningen synlig och två vittnen närvarande samt bifoga bilden till ansökan för att det datumet ska gälla.

– Ju mer de styrker att de har lämnat in ansökan den 14 juni, desto mer är sannolikt att de får godkänt från och med detta datum, säger Fahrudin Selimovic som arbetar med rättsliga frågor på Skatteverket till P 4 Västmanland.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".