Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Vem ska skriva intyg åt sjuka gymnasister?

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 07.35
Wenströmska gymnasiet i Västerås - en av skolorna där sjuka elever i vissa fall måste ha läkarintyg.

Från och med nu måste gymnasieeleverna i Västerås ha läkarintyg om de är sjuka längre än sju dagar eller mer än sex gånger per år. Men de kommer inte att få det av sina familjeläkare; det ingår inte deras uppdrag.

– Det här är inte sjukvård utan administrativ medicin. Det ingår inte i landstingets uppdrag att utföra, säger Peter Tilly, chef för den landstingsdrivna primärvården i Västmanland.

– Det här blir ett bekymmer för Västerås stad att lösa, alternativt att de använder skolhälsovården, där finns ju också läkare anställda, säger Peter Tilly till P4 Västmanland.

Västerås stad har nyligen bestämt att alla elever på gymnasienivå som är sjuka längre än sju dagar måste ha läkarintyg, precis som i arbetslivet. De ska även ha läkarintyg om de är sjuka mer än sex gånger på ett år.

Men enligt landstinget står det klart och tydligt i regelboken Vårdval Västmanland vad familjeläkarna ska och inte ska göra, och en ren administrativ syssla som att skriva läkarintyg åt gymnasieungdomar är inte deras jobb.

Det är skillnad om patienten jobbar och behöver intyg, då regleras det i försäkringskassesystemet och ingår i landstingets uppdrag.

Familjeläkarna är för hårt belastade redan idag, menar Peter Tilly, så kommunen får lösa det här på annat sätt.

Kjell Enderborn, ansvarig för Vårdval Västmanland och beställare av vård från de privata familjeläkarcentralerna, håller med:

– Jag gör samma bedömning. Det här är en typ av uppdrag som inte ingår i de normala krav vi ställer på den privata primärvården.

 – Det är också en uppgift som prioriteras väldigt lågt. Det kommer nog att bli svårt att få det här gjort på en normal vårdcentral. De har redan idag ett hårt tryck från svårt sjuka patienter, säger Kjell Enderborn till P4 Västmanland.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".