Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rapport från landstingets presskonferens

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 15.43

Landstinget Västmanland höll på eftermiddagen en presskonferens med anledning av dödsfallet i misstänkt svininfluensa.

Michael Gårdebäck, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, inledde presskonferensen med att bekräfta att en man avlidit av misstänkt svininfluensa.

Stefan Ström, överläkare, intensivvårdsavdelningen, berättade vidare att en man mellan 55-60 år som nyligen behandlats för återfall i svår cancersjukdom, uppsökte sjukvården för ett återbesök. När kontrollerades för sin grundsjukdom uppvisade han symptom på lunginflammation och hade även andra försämrade värden.

Omfattande provtagning och bred infektionsbehandling sattes in. Trots detta försämrades tillståndet för mannen som avled idag torsdag förmiddag. Då fick landstinget också besked om att provtagning bekräftade influensa A.

På fredag förmiddag väntas provsvar från Akademiska sjukhuset i Uppsala om mannen hade den så kallade svininfluensaninfluensan A(H1N1). Att det helt säkert är handlar om den nya influensan, svininfluensan, är alltså ännu inte bekräftat. Men på grund av den epidemiska spridningen vågar man inte utesluta att det handlar om den influensan, utan utgår från att det handlar om den.

Mannen ska ha legat i enskilt rum, på infektionskliniken innan han flyttades till enskilt rum på intenssivvårdavdelning. Där ska han inte ha kommit i kontakt med andra patienter. Personalen ska ha vidtagit mycket rigorösa säkerhetsåtärder.

Centrallasarettet i Västerås kontaktade sjukvård på andra platser för att undersöka möjligheterna till vård med konstgjord lunga, något som ju använts i flera andra fall. Men mannen tillstånd bedömdes på grund av han urspungliga sjukdom vara så pass dåligt, att sådan vård inte ansågs möjlig.

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård säger att man inte vet när mannen smittats. Inte heller finns någon information om att anhöriga ska ha några tecken på sjukdom, enligt Jan Smedjegård.

Vidare berättar Smedjegård att det finns 13 dokumenterade sjukdomsfall i Västmanland vid skolstarten. Nu är dessa uppe i 22 fall.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".