Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Besparingar inom förskolan nästa år

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 16.24

Förskolenämnden i Västerås beslutade idag om en rad besparingar inom barnomsorgen. Bakgrunden är nya nationella regler tillsammans med ett behov att anpassa verksamheten till ett försämrat ekonomiskt läge för Västerås stad.

Följande förändringar ingår i förskolenämndens beslut:

* Besluten om vem som har rätt till barnomsorg och hur mycket man har rätt till, flyttas till Västerås stad. Tidigare togs besluten hos respektive verksamhet.

* Från och med hösten 2010 har alla barn i åldrarna 3-5 år rätt att vistas inom förskolan tre timmar per dag utan avgift.

* Föräldrar som vill ha barnomsorg på obekväm arbetstid ska kunna styrka förläggningen av arbetstiden med intyg från arbetsgivaren.

* Rätten till barnomsorg för barn till föräldralediga och arbetssökande ändras till 3 timmar per dag alternativt 15 timmar per vecka. Det motsvarar lagstadgad nivå. Föräldralediga som arbetar eller studerar under sin föräldraledighet, och som vill ha ytterligare barnomsorg, ska kunna styrka sitt barnomsorgsbehov.

Barnomsorgsavgiften betalas i fortsättningen in till Västerås stad och föräldrar betalar för 12 månader per år. Detta gäller både för kommunala och enskilda förskolor. Verksamheten står inte längre för barnets blöjor, utan dessa tas med hemifrån och barn som vistas på förskola max 3 timmar har inte längre rätt till lunch.

Förslaget till förändrade barnomsorgsavgifter innebär att man inför en avgiftsreduktion för 15-timmarsbarn samt att reduktionen av barnomsorgsavgiften för allmän förskola anpassas till lägsta nivå enligt den nationella lagstiftningen. Reduktionen av barnomsorgsavgiften för hushåll med inkomster under 16 000 kr per månad tas bort.

– Vi försöker att omfördela resurserna, skatteunderlaget viker ju och det är inget konstigt med besparingar i dagens läge, säger Christina Alman (M), ordförande i Förskolenämnden. Barnomsorgen kommer inte att bli lidande och vi vill se till att förskolesatsningen blir kvar.

– Nästa år kommer en ny reform med allmän förskola för barn från tre år och inte fyra år som det är nu, säger Christina Alman.

Oppositionen menar att besparingen inte hade behövts om majoriteten inte hade sänkt skatten i Västerås, hur kommenterar du det?

– Det har inte med varandra att göra, det är det allmäna läget som är i landet och utomlands som gör att vi måste omfördela och vi har varit otroligt generösa i Västerås när det gäller barnomsorgen. det här är ju det som är lagstadgat, alltså 15 timmar i veckan eller tre timmar per dag, säger Christina Alman till P4 Västmanland.

Anna Wahlén (S), ledamot i förskolenämnden är kritisk till besparingarna.

– Det är oerhört allvarligt att det sparas på barnen i Västerås, säger Anna Wahlén.

Hon anser vidare att besparingarna inte hade behövts, om inte den borgerliga alliansen sänkt skatterna. Hon tycker inte heller att det är barnen som ska få bära alla besparingar i en lågkonjunktur, speciellt inte när det är Barnens år 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".