Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riskgrupper först i kön till vaccinering

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 07.41

I början av oktober ska vaccineringen mot svininfluensan sätta igång i Västmanland. Gravida och de som tillhör en riskgrupp kommer att vaccineras före alla andra. Men hur många västmanlänningar som tillhör någon av riskgrupperna vet man inte.

Raimo Perho från Skinnskatteberg har lungsjukdomen KOL och tillhör därmed en av de patiengrupper som Socialstyrelsen vill att sjukvården ska prioritera.

I väntrummet på Familjeläkarmottagningen i Skinnskatteberg så säger han att han funderat på att vaccinera sig:

– Det är klart att jag nog har tänkt det, men jag ska åka utomlands och vet inte om jag hinner med det.

– Jag har KOL, men lindrigt. Men det känns när jag pratar att jag inte får luft riktigt, säger Raimo Perho som med ansträngd röst säger att han måste gå in till mottagningen för provtagning.

Hur många patienter som skulle kunna drabbas och bli svårt sjuka av svininfluensa vet man inte.

Men det ska vara klart inom kort, enligt Lena Alexandersson, verksamhetschef för landstingets familjeläkarmottagningar i Skinnskatteberg, Kolsva, Norberg och Fagersta.

– Det kan jag inte säga så här på rak arm just nu. Det är siffror som vi håller på att ta fram, säger Lena Alexandersson.

Hur gör man då?

– Det har vi ett statistikprogram för, som man går på diagnoser och ser hur många patienter finns det inom den här enheten som lider av till exempel diabetes, astma och KOL. Då får vi ett ungefärligt grepp om hur många det rör sig om, säger Lena Alexandersson till P4 Västmanland.

Det är under de två första veckorna som riskpatienter ska vaccineras och enligt Lena Alexandersson ska den vaccineringen vara klar innan övriga kan vaccineras för nya influensan.

Landstinget kommer även via media att informera om vilka patienter som tillhör en riskgrupp och var och när massvaccineringen av länsborna ska utföras. Ingen riktad information till särskilda grupper via posten kommer att gå ut.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Socialstyrelsens rekommendationer om vaccination

Följande grupper ska vaccineras så tidigt som möjligt mot influensa A(H1N1).

Gravida och alla över sex månader som har regelbunden kontakt med läkare på grund av följande kroniska sjukdomar:

  • Kronisk lungsjukdom 
  • Extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen.
  • Kronisk hjärtkärlsjukdom (inte enbart förhöjt blodtryck)
  • Personer som har svårt att hantera infektioner, till exempel har nedsatt immunförsvar eller vissa andra sjukdomar (inklusive hiv)
  • Kronisk lever- eller njursvikt (GFR<30ml/min)
  • Diabetes mellitus där febersjukdom kan befaras leda till komplikationer
  • Kontinuerligt behov av läkemedel mot astma under de senaste tre åren
  • Allvarlig neuromuskulära sjukdomar
  • Även hälso- och sjukvårdspersonal, inklusive de som arbetar med vård och omsorg i kommunal verksamhet, bör vaccineras så tidigt som möjligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".