Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny strategi ska hjälpa utsatta kvinnor

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 11.35

Kvinnor i Västmanland som utsätts för våld ska få bättre hjälp i framtiden. Alla kommuner i länet, landstinget och länsstyrelsen har arbetat fram en gemensam strategi för kvinnofrid och problemet ska nu prioriteras.

– Det är en strategi för samarbete. Det är en strategi för att bemöta våldsutsatta kvinnor och få ett professionellt omhändertagande. Jag menar ju att våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är ett folkhälso- och samhällsproblem av mycket stor vikt, säger Thomas Wihman, miljöpartisktiskt landstingsråd, med ansvar för bland annat folkhälsofrågor.

Problemet med våld mot kvinnor är allvarligt och det finns ett stort mörkertal. Det menar alltså landstinget, länsstyrelsen och kommunerna i länet som därför tagit fram den nya gemensamma strategin. Den handlar om hur man bättre ska fånga upp och ta hand om kvinnor som utsätts för våld.

En annan anledning till att man tar tag i frågan är att Västmanland fått kritik för att ha stora brister i arbetet med just utsatta kvinnor. Rikskvinnocentrum gjorde år 2005 en kartläggning av hälso- och sjukvårdens arbete som visade att man inte klarade av situationen här i länet, säger Thomas Wihman, som håller med om kritiken:

– Vi har haft svårt att komma tillrätta med problemet och när det gäller vår egen del så har vi konstaterat att bemötandet hittills har varit upp till väldigt mycket frivilliga krafter inom sjukvården och om man brinner för frågan. Vi måste arbeta mer professionellt och våga se våld i nära relationer.

Hur ska man då rent konkret börja jobba med det här och upptäcka de kvinnor som utsätts för våld?

– För det första ska vi nu se till att vi gör den här strategin känd bland all vår personal inom landstinget. Sedan ska vi se till att vi får rutiner som fungerar ute på mottagningsenheterna just för att upptäcka våld i nära relationer, och få ett bättre bemötande, säger Thomas Wihman.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".