Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norberg

Politisk kamp om utskott avgjord

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 11.05
Christer Filipsson (FP) och Kennet Östberg (S). Foto: Monica Elfström

Norberg ska avskaffa de politiska nämnderna och införa en utskottsorganisation i stället. Det styrande partiet Socialdemokraterna var emot förändringen, men fick se sig nedröstade av de övriga partierna.

– Det är en demokratisk fråga. Man minskar antalet politiska uppdrag och det ser vi som ett bekymmer. Vi tror det är fel väg att gå för att få ett ökat politiskt engagemang, säger kommunalrådet Kenneth Östberg (S).

Förslaget röstades igenom med minsta möjliga marginal; 16 röster för och 15 röster mot. Det var det styrande partiet Socialdemokraterna som var emot förändringen. Men eftersom alla övriga partier röstade för så kommer förändringen att genomföras.

– Den här processen kan bara ha vinnare. Människorna i Norberg får mer samarbete och mindre politiskt käbbel. Oppositonen vinner på att man kommer med tidigare i beredningen. Det säger Christer Filipsson (FP).

Förändringen införs efter valet nästa år, och innebär att man inför två utskott i stället för tre nämnder. Ordförande för utskotten kommer att vara personer från oppositionen i kommunen,  alltså det parti eller partigrupp som inte innehar kommunalrådsposten. Det kan innebära att en ordförande i ett utskott får svårare att få majoritet för sina förslag.

Det var ursprungligen Vänsterpartiet i Norberg som föreslog den här förändringen. Under förslagets beredning har samtliga partier i Norberg, utom Socialdemokraterna, ställt sig bakom det. Gruppen som har berett frågan om utskottsorganisation har bland annat undersökt hur det har fungerat i andra kommuner som har infört förändringen.

– Den stora vinsten har varit att man fått bättre kontroll och styrning av verksamheten och att man fått ett bättre politiskt klimat, säger Christer Filipsson (FP).

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".