Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Myggbekämpningen måste ske långsiktigt"

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 10.16
Foto: Lennart Nygren / SCANPIX

Under veckan har myggbekämpningen vid länsgränsen till Dalälven diskuterats i nyheterna. Nu har fyra socIaldemokrater i länet skrivit en motion till riksdagen där de efterlyser en långsiktig plan för bekämpningen i framtiden.

– Myggprojektet har ju fått pengar de senaste åren fram till 2009, men då helt plötsligt gavs det inga pengar till bekämpning, och det är ju framförallt BTI man använt sig av. Vi tror att man behöver titta på det här på ett annat sätt och det är möjligt att man behöver göra som Christer Nilsson från Umeå universitet har påstått, att angripa orsaken mer genom att titta på vattenföringen mer som kanske behöver regleras, säger Pia Nilsson (S), riksdagsledamot från länet.

– Men i väntan på det kan man ju inte sitta med armarna i kors, då behövs BTI:n och en bättre framförhållning. För som det blev i år så var det ju förkastligt eftersom man väntade så länge innan pengarna kom fram.

Hur långt ska man blicka fram?

– Vi anger ingen exakt tid, men jag tycker man ska ha fem års framförhållning minst och sedan om man ska reglera vattenvägarna så behöver man kanske ännu längre framförhållning.

– Men det ena ska ju inte utesluta det andra så i väntan på att man ser över om man kan få någon ordning på vattnet så måste BTI:n finnas där, säger Pia Nilsson till P4 Västmanland.

Handlar det mer om att sätta en blåslampa i häcken på de som styr än att utvecklingen ska ta en annan vändning?

– Nej, i första hand är det ju naturligtvis för att hjälpa de människor som bor i de drabbade områdena och då måste man uppmärksamma regeringen på att mer behöver göras än vad de har gjort så här långt.

– Det ska bli intressant att se vad svaret på motionen blir, säger Pia Nilsson.

(BTI är en bakterie som används för att slå ut mygglarver)

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".