Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländsk yrkeskompetens ska tas bättre omhand

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 16.26

Nu ska yrkeskunskapen hos personer från andra länder lättare kunna dokumenteras. Regeringen har gett Myndigheten för Yrkeshögskolan uppdraget att få till en bättre modell för erkännande av utländsk yrkeskompetens - så kallad validering.

Idag hamnar kökspersonal, mekaniker, frisörer och bagare alltför lätt på fel arbetsplats på grund av att deras yrkeskompetens inte finns på papper.

– Vi har en enorm resurs i de här personerna som har kommit från andra länder med deras erfarenhet, yrkeskompetens och nätverk. Att då inte utnyttja de resurserna vi redan har här i Sverige, det är resursslöseri helt enkelt, säger Anna Kahlson, Nationell samordnare för validering på Myndigheten för Yrkeshögskolan i Västerås.

Under det första året satsas 6 miljoner kronor på arbetet med att ta fram en fungerande modell för bedömning och erkännande av utländsk yrkeskompetens, så kallad validering. I det här fallet handlar det heller inte bara om kunskaper som förvärvats på skolbänken utan även kunskap som utvecklats genom till exempel yrkes- eller fritidsverksamhet.

– Vi kommer bland annat att arbeta mycket ihop med de centrala branschorganisationerna. Längre fram kommer vi även att titta på de utbildningar som finns och se om man kan använda dem för att validera mot dem och deras examensbevis, säger Anna Kahlson.

Syftet med den nationella valideringsmodellen är alltså att göra det lättare för till exempel bagare, frisörer och bilmekaniker från andra länder att komma ut på arbetsmarknaden i Sverige.

– Svenska arbetsgivare ska kunna se och lita på att det här är en yrkeskompetent person. Det är ju inte säkert att man gör det om det inte finns något dokument som visar det.

Förhoppningen är att man efter årsskiftet ska vara förbi planeringsstadiet och kunna börja med de första valideringarna.

Vad tror du det kan betyda för den enskilda individen att få sin yrkeskompetens bekräftad?

– Oerhört mycket. Och då handlar det framförallt om det här att man synliggjort vad jag faktiskt kan, min kompetens min erfarenhet, och att den faktiskt blir värd någonting, avslutar Anna Kahlson, Nationell samordnare för validering på Myndigheten för Yrkeshögskolan i Västerås.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".