Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många löper risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar

Publicerat lördag 10 oktober 2009 kl 08.54
Thomas Wihman, landstingsråd

Nästan 60 procent av 55-åringarna i norra Västmanland ligger i riskzonen för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, det visar en undersökning som landstinget gjort.

– Ja, det är många. Det finns ett stort mörkertal av ohälsa bland befolkningen, säger Thomas Wihman, landstingsråd med ansvar för folkhälsofrågor.

Under perioden maj 2008 till september 2009 erbjöd landstinget Västmanland alla 55-åringar i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg gratis hälsoundersökning. Nästan 77 procent av de inbjudna valde att undersöka sig, och av dem var det över hälften som visade sig ligga i riskzonen för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller diabetes.

- Orsakerna är dåliga levnadsvanor, en ohälsosam vikt, dåliga motionsvanor, rökning och så vidare. De symptom man ser är högt blodtryck och högt blodsocker, säger Thomas Wihman.

De som vid undersökningen visade tecken på att kunna drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller diabetes får nu uppföljning och behandling av familjeläkare och distriktssköterskor, hjälp med kost- och motionsråd eller tobaksavvänjning för att minska risken. Samtidigt planerar landstinget vidare för hur man ska kunna erbjuda samma typ av gratis undersökning och uppföljning till resten av länets 55-åringar.

- Ja, och att vi också kontinuerligt kan fortsätta erbjuda den här typen av undersökning till 55-åringarna, säger Thomas Wihman.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".