Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vaccination påverkar annan skolverksamhet"

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 16.55

När skolhälsovården börjar vaccinera eleverna mot svininfluensan får annan verksamhet stå tillbaka. I många skolor kommer eleverna ha svårt att kunna komma i kontakt med skolhälsovården och det kan få stora konsekvenser för enskilda elever, befarar Lars Urban-Lindström, skolläkare i Västmanland.

– Barnen har ju ett behov och ett par månader för ett barn som mår dåligt kan betyda väldigt mycket, säger Lars-Urban Lindström.

Lars-Urban Lindström är skolläkare för ett gymnasium och 15 grundskolor i länet, och det kommer att ta flera månader innan alla skolbarnen vaccinerats säger han. Och under de månaderna kommer hälsokontroller, andra vaccinationer och inte minst de åtgärdsprogram som planeras för elever med problem - och där skolhälsovården deltar - att skjutas på framtiden.

Och det här är ett dilemma som man delar med flera andra skolläkare och skolsköterskor SR Ekot talat med i landet. För trots att vaccinationerna kommer att ske under en begränsad tid så kommer de ändå att få konsekvenser, säger Barbro Lönnqvist som är medicinskt ansvarig sjuksköterska för grundskolorna i Botkyrka kommun.

– Man kanske missar saker som man skulle ha uppfattat då och identifierat när man satt sig ned för att prata om barnet, säger hon.

Förvisso har landstingen tilldelats en miljard kronor för svininfluensavaccineringen, men hos exempelvis Lars-Urban Lindström så kommer de pengarna inte skolhälsovården till del. Han hade gärna sett att vaccinationerna skötts på ett annat sätt.

– Man kanske skulle ha organiserat det kvällstid, kanske erbjudit de som har kunskapen att gå ut och arbeta extra eller lagt det på ett lite annat sätt så att vi hade haft en möjlighet att bedriva vår verksamhet under den här tiden, säger Lars-Urban Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".