Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Kritik mot privat äldreboende

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 20.50

Äldreboendet Södergården i Västerås får kritik. Attendo Care lever inte upp till vad de lovade vid upphandlingen, menar Carin Lidman, socialdemokratisk ledamot i äldrenämnden i Västerås.
Offentliga upphandlingar leder till bättre kvalitet, det viktiga är att följa upp ordentligt, säger  Bengt-Åke Nilsson, ordförande i samma nämnd.

– Jag är ledsen och orolig för kvalitén för de äldre, säger Carin Lidman till P4 Västmanland.

Äldreboendet Södergården på Viksäng i Västerås drivs sedan mars i år av vårdföretaget Attendo Care. Efter en offentlig upphandling slöts ett avtal med Västerås Stad om att företaget skulle få driva boendet, åtminstone fram till början av 2013.

Men enligt Carin Lidman håller inte utföraren vad de lovat, och det handlar om flera saker. Bland annat menar hon att personalens stressiga arbetssituation påverkar de boendes möjligheter till sociala aktiviteter och utevistelser.

– Det som vi beställde från äldrenämnden var just att det skulle vara mycket utevistelse för de boende, det var en viktig del i upphandlingen. Men personalen har inte tid att gå ut med de äldre på dagarna, de är för få helt enkelt, säger Carin Lidman.

Jennie Ek som är verksamhetschef på Södergården förstår vissa delar av kritiken. Hon säger att man redan i våras, när man gjorde en så kallad uppstartsanalys som kommunen också fick ta del av, upptäckte vissa brister gällande dokumentation och rutiner. Hon säger att det är något man jobbat och fortsätter jobba hårt med.

Men när det handlar om personalen och om att de inte skulle ha tid att sitta ner och prata med de boende eller att ta med dem ut, håller hon inte alls med.

– Jag delar inte den uppfattningen, säger hon.

– Vi har full bemanning på Södergården och vi håller bemanningen enligt det avtal vi har med kommunen. Vi har även speciell aktiveringspersonal som jobbar väldigt mycket med olika aktiviteter som bland annat innebär att de går ut med de boende, säger Jennie Ek, verksamhetschef för äldreboendet Södergården i Västerås.

Medan Socialdemokraterna ställer sig emot att särskilda boenden läggs ut till offentlig upphandling, menar den politiska majoriteten att konkurrensen leder till att kvalitén för de äldre blir bättre.

– Det finns ingen systematisk skillnad i kvalitet mellan privat och offentligt driven verksamhet. Däremot så vet vi att det som är upphandlat i konkurrens har högre kvalitet, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Varför blir det då så här?

– De har lovat en viss kvalitet och det måste levereras. Gör de inte det så leder det till sist till avdrag i ersättningen som de får. Är det riktigt, riktigt allvarligt då häver man avtalet och gör en ny upphandling, säger Bengt-Åke Nilsson, folkpartistisk ordförande i äldrenämnden.

Carin Lidman ställer sig dock kritisk till hela sättet att man lägger ut den här typen av verksamhet till offentlig upphandling.

– Det väcker en massa oro hos både boende och personal. Just det här med att man får byta system, byta kvalitetssystem och rutiner. Man kanske får nya chefer och så blir man förstås orolig för om den nya utföraren ska dra ner på personal så småningom. Man undrar hur det ska bli framöver, och det kan smitta av sig, avslutar Carin Lidman, socialdemokratisk ledamot i äldrenämnden.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".