Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KÖPING 28 oktober

Ofta politisk enighet över partigränser

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 10.00
1 av 5
Elizabeth Salomonsson (S) och Ola Saaw (M). <nobr>Foto: Monica Elfström/SR.</nobr>
2 av 5
Celloeleven Märta Lindquist och läraren Lars Jonsson. Foto: Köpings kommun.
3 av 5
C Eljansbo
4 av 5
Flöjtlärare Marie Selling Achrén och eleven Timothy Ylinen. Foto: Köpings kommun.
5 av 5
Andreas Trygg

I Köping styr Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet och i princip också Miljöpartiet. De tre partierna är sällan oense och enigheten sträcker sig ofta även över blockgränserna. Men det finns ändå frågor där det skiljer, som bygget av ett musik- och kulturcentrum i Folkets Park och frågan om friskolors etablering.

Socialdemokraterna i Köping fick i senaste valet 22 mandat mot 20 mandat för de borgerliga partierna. Socialdemokraterna samarbetar med Vänsterpartiet som har fyra mandat, och de sammanlagt 26 mandaten ger en stark majoritet i Köping. 

Därtill kommer Miljöpartiet med ett mandat. För i Köping samarbetar Miljöpartiet med det socialistiska blocket. Man tycker lika i många frågor, men på lokal nivå handlar det också om personkemi, menar Christina Eljansbo, ordförande för Miljöpartiet i Köping.

– När man ser att Miljöpartiet har valt olika block att samarbeta med över landet, så tänker jag att det har att göra med att personkemin kan se litet olika ut. Jag tycker inte det är så konstigt. Det gäller att vara klok och ta vara på de pengar som finns i en kommun på ett bra sätt, säger Christina Eljansbo.

Men vad har Miljöpartiet fått ut av samarbete i Köping?

– Vi har inte ett ned skrivet samarbete och det är inte så att vi måste rösta lika i alla frågor, till exempel. Men vi tycker att vi har fått ut något på det sättet att vi har suppleantplatser i nämnderna, vi sitter med i budgetarbetet, och v i tycker att våra åsikter stämmer väl överens med våra samarbetspartners i Köping.

Om det skulle bli ett maktskifte i Köping, skulle Miljöpartiet kunna samarbeta med de borgerliga, för att få den typ av inflytande man har idag, om nu den personkemin skulle stämma?

– Jag ser inte något sådant scenario framför mig nu. Jag tycker att det har stämt så bra överens med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Köping, säger Christina Eljansbo, ordförande för Miljöpartiet i Köping.

Även om det i mycket råder enighet över parti- och blockgränserna i Köping, så finns det ändå frågor där åsikterna skiljer sig åt. Att bygga om Folkets Park till musik- och kulturcentrum är ett exempel.

Satsningen på att bygga ett musik- och kulturcentrum i Folkets Park har kostat omkring 25 miljoner kronor. Men vid invigningen nyligen hördes många uppskattande kommentarer.

– Alltså det är så stort...Det är häftigt med de nya lokalerna.

– Jag tycker att det låter bra. Det är stort. Vi har fått egna rum att öva i. Förut hade vi jättemånga olika instrument i varje rum. Det var så litet. Men nu är det stort och bra.

– Akustiken är så himla häftig. Konsertrummet tycker jag är jättecoolt. Förut fick vi åka omkring överallt och ha konserter. Nu kan vi vara här. Det är coolt.

Ombyggnaden till musik- och kulturcentrum verkar vara populär, men har alltså kostat omkring 25 miljoner kronor.

Och det kommer inte att stanna vid det eftersom själva området också behöver rustas upp. Frågan är om man hade vågat ta beslutet om ombyggnad idag!

– Jag har tänkt det, faktiskt. Jag är glad att vi tog beslutet när vi tog det. Nu vete sjutton rent ut sagt om vi hade vågat göra det. Jag är glad att vi tog det när vi gjorde det, säger Andreas Trygg, vänsterpartistiskt kommunalråd i Köping.

Friskola eller inte är en annan fråga där de politiska blocken i Köping tyckt väldigt olika. Frågan har varit het under mandatperioden, faktiskt ända sedan 2005.

Skolverket gav klartecken till friskolan men den socialistiska majoriteten kämpade emot och till slut frös projektet inne.

I våra nyheter för ganska precis ett år sedan rapporterade vi om att de två rektorer som ville starta skolan, la ner planerna eftersom de inte kände sig välkomna.

Anders Härdevik var en av de två personer som ville starta friskola i Köping, men han menar att det massiva politiska motståndet gjorde det omöjligt att genomföra satsningen.

– Det blir inte alltid som du vill men lärdomarna tar vi med oss. Det vi retroperspektivt kan tycka var synd, var att vi inte fick chansen att testa. Att medborgarna inte fick välja själva utan att det blev ett politiskt beslut och inte medborgarbeslut, säger Anders Härdevik.

– Vi hade ju fantastiskt fina lokaler men vi insåg att när vi mötte det massiva motstånd även på tjänstemannanivå, som vi gjorde utifrån lokal, och när vi i avslutningen inte fick något egentligt argument mer än att detaljeplaneändringen att gå från lokal till lärande inte bifölls. Tanken var då från de styrande att de inte ville ha en skola i centrum.

– Då kändes vi att det att det spelar ingen roll vad vi söker. Då kändes det som både uppförsbacke och solen på något sätt för smärtsamt i ögonen…och motvinden, säger Anders Härdevik

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".