Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar får hjälp med meritportfölj

Publicerat söndag 17 januari 2010 kl 12.04

Nu ska flyktingar i länet få hjälp att lära sig att marknadsföra sig själva och det ska leda till att de snabbare får ett jobb. Det är i alla fall förhoppningen med projektet Meritportfölj som länsstyrelsen fått fem miljoner kronor från Europeiska flyktingfonden för att genomföra.

Syftet är att lära flyktingar att marknadsföra sig själva bättre och att beskriva och lyfta fram meriter de har med sig när de kommer till Sverige. Och det här ska de lära sig redan under tiden de läser svenska på SFI, Svenska för invandrare.

Brister i dag

– När en nyanländ kommer till Sverige så kommer den i kontakt med många olika myndigheter och varje myndighet och part gör en kartläggning men oftast är de här kartläggningarna inte samordnade och det finns inget helhet grepp om det. Ibland finns det även brister i kvalitén på kartläggningarna och handlingsplanerna som man upprättar.

I det här projektet ska den nyanlände själv, direkt och tidigt i SFI-undervisningen, börja reflektera över vad man har med sig och dokumentera vad man kan. Det ska man få hjälp med under SFI-undervisningen. Man ska tidigt sätta ord på sin kompetens och bli duktig på att marknadsföra sig både i kontakt med myndigheter men också med arbetsgivare, säger Ciya Karim, som arbetar med integrationsfrågor på länsstyrelsen i Västmanland, till P4 Västmanland.

Metoden används redan i Malmö

Liknande projekt bedrivs redan i Malmö och det är det projekt man tagit efter här i Västmanland. Men vad har man för erfarenheter i Malmö?

– De har positiva erfarenheter. Där menar man att det här sättet att jobba gör att de som läser på SFI känner att det är mer meningsfullt. Samtidigt innebär den här metoden att SFI-utbildningen blir mer individualiserad. Alla får alltså inte precis samma sorts undervisning utan var och en får sitta och fundera och reflektera över vad de har med sig och lära sig de begrepp och ord som är relevant för dem, säger Ciya Karim, som arbetar med integrationsfrågor på länsstyrelsen i Västmanland, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".