Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Privat företag tar över fastighetsdriften vid Västerås stad

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 06.40

Ytterligare ett fyrtiotal anställda vid Västerås stad får snart en privat arbetsgivare. Den här gången gäller det de anställda på fastighetskontoret som i vår tas över av ett privat företag efter att Västerås stad har upphandlat driften av skolor, särskilt boende och Västerås stads verksamhetslokaler.

– Vi som alla andra företag har en utveckling och vi beslutade för ett år sedan att vi ska se till att utveckla vår kärnverksamhet och i kärnverksamheten ligger inte ett utföraruppdrag utan vår roll är att utveckla fasigheter. Så förklarar Hans Derenkow, verksamhetschef på fastighetskontoret, bakgrunden till varför man privatiserar driften.

– Ligger det ett politiskt beslut bakom det här?

– Det här ett beslut som fastighetskontoret har tagit, säger Hans Derenkow.

Det är Dalkia, en av Europas ledande leverantörer av energi- och tekniktjänster till företag och myndigheter som skrivit ett fyrårigt avtal med Västerås stad. Efter det kan avtalet förlängas två gånger ett år i taget. Avtalet träder i kraft den första april och då går också de ett fyrtiotal anställda från fastighetskontoret till det nya företaget.

Enligt Hans Derenkow har privatiseringen inte varit så lätt och dragit ut på tiden men han menar att det är till gagn för de anställda:

– Det här företaget har som sin affärsidé att arbeta med fastighetsskötsel och fastighetsteknik och det har inte vi som fastighetskontor och däri ligger skillnaden och möjligheterna. Det har varit en hel del kritik och en hel del gny men när det blev klart och när vi offentliggjorde vilket företag som tar över så har vi fått i princip bara positiva reaktioner, säger Hans Derenkow.

– Men vad betyder det här för skattebetalarna?

– Det kommer att bli billigare för skattebetalarna, ja, säger Hans Derenkow, men hur mycket billigare, vill han inte säga:

- Det vill jag inte gå inpå idag, säger Hans Derenkow, verksamhetschef på fastighetskontoret, vid Västerås stad.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".