Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Solarier på kommunala bad ifrågasätts

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 06.18
Nu kommer fler varningar för solarier. Foto: Scanpix.

Släck ned solarierna i simhallar och andra sportanläggningar. Den uppmaningen kommer nu från Strålsäkerhetsmyndigheten som sedan länge avrått från solariesolning och som i höstas rekommenderade solarieägarna att införa 18-årsgräns.

Nu tar myndigheten ytterligare ett steg och ber kommunerna att inte ha några solarier alls. Motiveringen är att solarier bidrar till att öka risken för hudcancer.

Men vad tycker då badande på Lögarängsbadet i Västerås om förslaget:

– Jag tycker att man som myndig får ta ansvar själv. Man kanske inte behöver stänga men jag tycker absolut att man borde ha en åldersgräns på 18 år, säger en kvinnlig badgäst.

En annan kvinna har inte någon klar åsikt:

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga men själv solar jag ingenting. Det slutade jag faktiskt med för ganska många år sedan för då jag hörde att det inte skulle vara bra, säger hon.

En man säger att han brukar använda solarierna på Lögarängen ibland:

– Jag solar inte så ofta men någon gång per år kanske, säger han.

Och om solarierna skulle stängas skulle han sakna dem menar han.

En rundringning P4 Västmanland gjort visar att Strålsäkerhetsmyndigheten har fått kommunerna att tänka till. I Hallstahammar har man solarier på det kommunala badet i Kolbäck. Vad som händer med dem är inte bestämt men enligt Lena Larsson, områdeschef på kultur och fritid, så diskuterades solariernas "vara eller icke vara" redan i somras.

I Arboga har kommunen solarier på Ekbacksbadet, och Maria Fredlund ordförande i fritids- och kulturnämnden, säger att man kommer att titta på frågan om solarierna.

Och frågan om solarierna på de kommunala baden Kristianborgsbadet och Lögarängen kommer att diskuteras i Västerås. Men som första åtgärd ska man sätta en åldergräns för solandet vilket man ännu så länge inte haft, berättar Monica Björk, direktör på teknik och idrottsförvaltningen.

Frågan om att säga solarier kommer också att diskuteras och då ska även beställaren vara med eftersom en eventuell stängning handlar också om pengar:

– Då vill vi involvera beställare på kultur- ,idrotts- och fritidsnämndens stab i detta eftersom tar vi bort dem så minskar intäkterna något och då kan det blir fråga om att man får lov att skjuta till mer skattemedel och det måste vi ha ett resonemang med dem om, säger Monica Björk, direktör på teknik och idrottsförvaltningen i Västerås.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".