Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Sparbetinget kvar trots ljusare ekonomi

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 16.40
Tomas Högström (M)

Landstinget Västmanlands ekonomi för år 2010 ser bättre ut än man tidigare trott. Landstinget kommer enligt den senaste prognosen att ha 180 miljoner kronor mer i intäkter under 2010 än man räknade med för ett halvår sedan. Samtidigt fortsätter arbetet med de omfattande effektiviserings- och besparingsprogram man tidigare beslutat om.

Ute i landstingets olika verksamheter har man påbörjat ett omfattande effektiviserings- och besparingsarbete som ska få ner kostnaderna med 150 miljoner kronor, plus ett arbete med prioriteringar som ska spara ytterligare 150 miljoner, sammanlagt ska alltså landstingets verksamheter få ner kostnaderna med 300 miljoner de närmsta åren.

De här sparbetingen ligger fast, samtidigt som landstinget har 180 miljoner kronor mer att röra sig med under 2010 än man tidigare trott. Tomas Högström, moderat landstingsråd, förklarar varför.

– Det är ju ett långsiktigt mål, vi behöver bli bättre när det gäller patientflöden, när det gäller patientsäkerhetsarbetet alltså att minska antalet vårdskador i vården. Vi behöver se över alla våra rutiner, vi drar ner på administrationen också i syfte att pengarna ska användas så effektivt som möjligt, säger Tomas Högström och fortsätter:

– Det är klart att den omställning som pågår påverkar olika i de olika verksamheterna men totalt sett för landstinget så visst är det en tung situation vi är i, säger han.

Tomas Högström välkomnar att landstinget har 180 miljoner kronor mer att röra sig med under 2010 än man tidigare trott, och han menar att verksamheterna kommer att få del av de här pengarna:

– Vi satsar ju på kompetensutveckling till exempel, det pågår ett omfattande kvalitetsarbete i landstinget när det gäller patientsäkerhetsperspektivet, vi bygger en ny vårdbyggnad som personal och verksamheter har önskat under många år och vi anslår medel för ingångsättande av den nya vårdbyggnaden under 2010, säger Tomas Högström.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".