Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västmanland

Lex Maria-anmälningar görs för sent

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 06.30

En kartläggning visar att bara en tredjedel av alla Lex Maria-anmälningar i Västmanland lämnats in i tid. Socialstyrelsen är kritisk till att vårdgivare väntar för länge med att anmäla brister i vården.

– Ja det får ju konsekvenser på olika sätt. Det ena är ju att det är svårare att utreda en händelse som inträffat för väldigt länge sedan och förändringsvilligheten hos både personal och system blir också mindre ju längre tiden går, säger Ewa Sunneborn, chef för region Mitt hos Socialtyrelsen.

Alla vårdgivare är skyldiga att anmäla händelser där en patient drabbats av en allvarlig skada eller utsatts för allvarliga risker inom vården. Inom två månader ska en Lex Maria anmälan göras till Socialstyrelsen, men långitfrån alla vårdgivare håller sig till den regeln.

Mellan den första april 2006 och den sista december 2008 anmäldes knappt en tredjedel av alla Lex Maria-anmälningar i Västmanland inom två månader. Det har gjort att Socialstyrelsen blivit hårdare mot dem som anmäler för sent och kräver en förklaring till det.

Men även om en Lex Maria-anmälan görs för sent så utreds den, säger Ewa Sunneborn.

– Vi hanterar dem ju förstås efter bästa förmåga, men det är alltid svårare att utreda en händelse som hänt långt tillbaka i tiden och det tar längre tid innan riskerna blir uppmärksammade och kända.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".