Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fagersta

Mitt Hjärta får kopior på journaler

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 06.22

Företaget Mitt Hjärta som tar över verksamheten vid Bergslagssjukhuset i Fagersta nästa vecka kommer i helgen att få kopior på landstingets patientjournaler. Dessa kommer sedan att läggas över så att de finns i företagets system när sjukhuset öppnar på måndag.

Det har funnits en del oklarheter kring hur det nya företaget ska få tillgång till journalerna, men det är patienten som avgör hur det blir med den saken, berättar vd Anna Hammarström:

– Patienten godkänner om vi får titta i journalen genom att svara ja på frågan som ställs första gången han eller hon besöker Mitt Hjärta.

Men ni får journalerna innan ni öppnar, hur ser du på att ni har tillgång till uppgifterna innan patienterna sagt sitt?

– Vi öppnar inte journalen innan patienten har sagt sitt. Det här är nog den bästa lösningen som vi också tillämpat på andra ställen.

– Alternativet skulle vara att vi börjar utan dokumentation på de patienter som har gått hos sina doktorer på det här sjukhuset kanske i många år och att vi inte vet någonting om deras tidigare sjukhistoria och det tror jag skulle skapa väldigt stor oreda och väldigt stor irritation hos många och vara ett allvarligt hot mot den medicinska säkerheten.

Om personen säger nej raderas kopian och originalet finns arkiverat hos landstinget.

De patienter som i dag är landstingslistade följer automatiskt med över till Mitt Hjärta och behöver inte göra något aktivt val. Den som däremot vill fortsätta ha sin läkarkontakt via landstinget får kontakta Vårdval Västmanland.

Anna Hammarström hoppas att allt ska fungera på måndag, men helt säker är hon inte:

– Det kommer säkert att bli en massa tekniska problem, det skulle vara väldigt konstigt annars för vi är en jättestor verksamhet, men på det stora hela så tror jag att vi kommer att klara det galant. Vi ska koncentrera oss på att ta emot patienterna och vi kommer att vara mycket väl bemannade med läkare, så jag tror att vi ska kunna klara det bra.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".