Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Föräldrautbildningar populära

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 12.00

Intresset för föräldrautbildningar är stort i Västerås. På de flesta av de utbildningar i föräldraskap som Familjecentrum ordnar under våren är det fullt. Till en del är det till och med kö. "Kursen fyller en funktion när man ska få "livspusslet" att funka" menar Västerås samordnare för familjestöd.

– Idag ska man få "livspusslet" att funka. Man ska hinna förverkliga sig själv, lyckas med jobb och parrelationen samtidigt som barnen ska hinna med sina aktiviteter, må bra och ha stöd med skolan. Det lyckas man inte alltid med. Där fyller de här föräldrautbildningarna en funktion, säger Urban Pettersson på Förebyggarcentrum. Han är samordnare för föräldrastöd inom Västerås stad.

Föräldrautbildningar är inget nytt påhitt. Idén om stöd för föräldrar har funnits länge. Till exempel har barnmorskemottagningar och barn och ungdomspsykiatrin en lång tradition av att ge stöd och information till föräldrar.

Familjecentrum inom Västerås stad har erbjudit sina föräldrautbildningar sedan 2004. Där träffas föräldrar med barn i samma ålder i grupp och pratar, reflekterar, och diskuterar tillsammans med utbildade gruppledare utifrån speciella utbildningsmaterial och egna erfarenheter.

– Det vanligaste orsaken till att familjer kommer till kursen är att de hamnat i en negativ spiral med mycket bråk, tjafs och skrik. Ett mönster man inte kan bryta, säger Lotta Stridh på Bäckby Familjecentrum som hållit kurser i föräldraskap sedan starten.

Trycket på vårens föräldrautbildningar i Västerås har alltså varit högt, på vissa är det fullt och till vissa är det kö.

Men måste man verkligen gå en kurs för att bli en bra förälder?

– Absolut inte. Föräldrar ska lita till sin egen förmåga. Men om det är för mycket tjafs och bråk så det är tråkigt hemma så varför inte ta chansen att få hjälp att bryta mönstret, säger Lotta Stridh på Bäckby familjecentrum i Västerås.

 Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".