Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Metall kritiserar kartellsituation

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 16.09

Metallfacket på ABB i Västerås reagerar mot de nya misstankarna mot företaget om kartellbildning. Det rimmar illa med koncernens uppförandekod, och kan dessutom leda till dryga böter.

Metall tycker också att ABB brister i information till de anställda om de här händelserna.

Som vi berättat misstänker EU-kommissionen ABB för kartellsamarbete. Och Konkurrensverket gjorde nyligen på uppdrag av EU-kommissionen razzior på bolagets kontor i bland annat Västerås, för att söka bevis om eventuella misstankar om kartellsamarbete. 

Det är inte första gången som ABB misstänks för kartellbildning och det har fått Bo Larsson, ordförande på IF Metall, Verkstadsklubben ABB i Västerås, att reagera. 

– Det är ju inte är första gången utan det har varit ett par stycken svängar. ABB har ju kört ett program, "Code of Conduct", för alla medarbetare där man även har fått skriva på ett papper att man har läst och förstått innebörden. Innebörden är ju att vi ska konkurrerar på ärliga villkor och bete oss som folk när vi är ute i världen, och ändå dyker det upp saker och det blir man lite fundersam över och lite trött på också, säger Bo Larsson.

– För om det i slutändan visar sig att det är någonting med det här, så åker vi på dryga böter och jag menar att vi behöver ha de pengarna inom bolaget. 

För två år sedan dömde EU-kommissionen elva bolag till böter på sammanlagt 751 miljoner euro för att de bildat kartell inom gasisolerade ställverk. ABB, som var med i kartellen, slapp böter eftersom bolaget skvallrat till kommissionen. 

Och så sent som i höstas dömdes ABB av EU-kommissionen att betala runt 350 miljoner kronor i kartellböter. Det olagliga samarbetet pågick mellan 1999 och 2003 och handlade om försäljning av transformatorer i Europa och Japan. 

Vad förväntar sig facket då av företaget i de här fallen? 

- Om det nu visar sig att det finns folk på vårt företag som betett sig jäkligt konstigt så måste man ju gå ut och prata  med medarbetarna om det också. Men man pratar ju inte så mycket om det som hänt, så folk vet ju inte och då blir det ju en massa ryktesspridning om varför vissa individer har fått lämna ABB och så. Och det känns inte bra det heller, säger Bo Larsson, ordförande på IF Metall, Verkstadsklubben ABB, i Västerås.

Företagsledningen vill inte ge någon kommentar eftersom det pågår en undersökning. De skriver i ett svar att affärsetiken är viktig och att det är nolltolerans som gäller vid olagligt och oetiskt agerande.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".