Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Kirurgen protesterar mot besparingar

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 13.22
Botan Hawas, chef urologkliniken och Anders Hellberg, chef kärlkirurgiska kliniken. Foto: Patrik Åström/SR.

Uppdaterad 16:48

Besparingarna på kirurgdivisionen inom landstinget riskerar att drabba patienterna på ett oacceptabelt sätt. Det menar klinik- och avdelningschefer inom division kirurgi i ett gemensamt brev till landstingsledningen. Kritiken tas på allvar, säger landstingsrådet Birgitta Andersson (C), men hon vill inte ge några löften.

Anders Hellberg, som är chef på kärlkirurgiska kliniken i Västerås, säger att man fick slita för att klara vårdgarantin redan förra året.

– Då gjorde vi extrasatsningar på helgerna och på kvällarna och vi jobbade på min egen klinik omkring 12-13 helger under hösten för att åstadkomma att alla skulle få vård i tid. Att nu göra samma sak på ordinarie arbetstid och dessutom med färre personal, det blir enligt min bedömning omöjligt, säger Anders Hellberg.

Det är klinik- och avdelningscheferna i division kirurgi som i ett gemensamt brev till landstingsledningen skriver att besparingskraven för 2010 riskerar att drabba sjukvården på ett för patienterna oacceptabelt sätt. Botan Hawas, chef på urologkliniken, berättar om återkommande problem med överbeläggningar redan nu som gör att patienter måste flyttas till andra avdelningar.

– Då blir det ett spring mellan olika avdelningar med risk för VRE och MRSA och patientsäkerheten kan komma i kläm för att patienterna kan hamna på "icke-moderkliniker" som inte har den specialla kunskapen för att kunna ta hand om patienterna, säger Botan Hawas.

I ett svar på klinikchefernas brev skriver landstingsdirektör Monica Berglund att landstingets ekonomiska situation gör att kostnadsutvecklingen måste bromsas. Men Anders Hellberg tycker att kirurgdivisionen inte kan spara hur mycket som helst:

– Jag hoppas att det kommer lite sans i diskussionen och att man faktiskt också försöker titta var någonstans man kan spara med minst konsekvenser för de Västmanländska patienterna. Det måste vara huvudmålet, att få ut så mycket som möjligt per krona och att pengarna kommer till rätt ställe. Där tror vi att vi har olika syn faktiskt, jämfört med ledningen, säger Anders Hellberg, chef på kärlkirurgiska kliniken i Västerås.

Kritiken tas på allvar, men de ekonomiska krav som ställs på klinikerna utifrån den budget de har fått har landstingsstyrelsen inte tagit något beslut om ännu, säger det centerpartistiska landstingsrådet Birgitta Andersson:

– De åtaganden som ska göras från klinikerna utifrån den budget de har fått har vi inte tagit beslut på utan det kommer upp igen på landstingsstyrelsen där också divisionscheferna ska ha möjlighet att redogöra för hur man ska komma in i den ram som vi har satt, säger hon.

Så ni kanske kommer att gå dem till mötes?

– Det kan jag inte säga att vi kommer att gå dem till mötes, men vi väntar ju på ett annat underlag än det vi har fått tidigare i så fall för att se hur ska vi i så fall göra en förändring.

Hon fortsätter:

– Det är klart att vi tar det här på allvar när de går ut och säger på det här viset, det är självklart att vi gör det. Men vi har ju flera divisioner också och man måste ju se det här i en helhet, säger landstingsrådet Birgitta Andersson.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".