Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkhögskola allt närmare Norberg

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 11.51
Bergslagens Folkhögskola (Tidigare Skinnskattebergs folkhögskola)

Nu har den tänkta flytten av Bergslagens Folkhögskola i Skinnskatteberg till Norberg kommit ett steg närmare. På kommunstyrelsens sammanträde i Norberg i går beslutades det att gå vidare med planerna.

– Vi slog igår fast villkoren för folkhögskolans etablering när det gäller lokalhyror och annat. Det var egentligen det vi gjorde för kommunens del och det här är ju för vår del ett förslag till fullmäktigemötet i maj, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg.

– Däremot gav vi också i beslut ett uppdrag till vår tekniska förvaltning att påbörja de förändringar som behöver till i tingshuset för att verksamheten ska kunna etableras. Det var ett igångsättningstillstånd ändå som vi i så fall, om det mot all förmodan, skulle bli ett annat beslut i fullmäktige, får dra tillbaka.

Vad skulle det betyda för Norberg att få folkhögskolan?

– Det är det ju väldigt viktigt utifrån ett befolkningsperspektiv, vi får ett antal elever till Norberg och vi får en stor andel personal (arbetstillfällen), så utifrån det perspektivet är det en viktig etablering. Men så har vi ju också folkhögskolans roll i samhället. Norberg är ett samhälle med ett rikt kulturliv och då tror vi att vi på ett bra sätt kan koppla ihop våra lokala ideella krafter med kommunens kultur- och fritidsförvaltning och kulturskolan med folkhögskolan, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg.

– Men vi har inte varit ute på ett raggarstråt efter folkhögskolan, vi fick en förfrågan där de tror att Norberg kan vara ett bra alternativ för deras verksamhet.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".