Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsrätten går i graven

Publicerat lördag 13 februari 2010 kl 10.20
Lagman Leif Gäverth

Igår var det sista arbetsdagen på länsrätten i Västmanland. Från och med måndag finns inte länsrätten lägre utan blir en del av förvaltningsrätten i Uppsala.

Lagman Leif Gäverth som fram till imorgon söndag är chef för länsrätten i Västmanland sade att han hade blandade känslor den sista arbetsdagen på länsrätten.

– Det är ju blandade känslor - att vi ska lägga ner och flytta och det finns väl positivt som vi ser fram emot också, men det är fullt upp med verksamheten så vi hinner inte känna efter så mycket just nu, sade Leif Gäverth under fredagen.

 23 länsrätten blir 12 förvaltningsrätter

Länsrätten är en allmän författningsdomstol som handlägger mål som, bland annat handlar om tvister mellan enskilda personer och myndigheter, till exempel skattemål, tvister med försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Men från och med måndag är de 23 länsrätterna i Sverige ett minne blott och vi får i stället tolv förvaltningsrätter.

Varför görs då förändringen?

– Grunden till förändringen är att man tänker sig att större domstolar ska kunna bli effektivare. Man får större möjligheter till specialisering och det ska vara lite lättare att rekrytera. En viktig faktor är också att man vill spara pengar, säger Leif Gäverth.

Lämnar nya lokalerna i Västerås

Att länsrätten försvinner från Västerås har inte setts med blida ögon varken från dem som jobbar här på länsrätten eller från Västeråspolitikerna men nu blir det verklighet.

Ihopslagningen med Uppsala innebär dels att de anställda på länsrätten i Västmanland om ungefär ett år måste lämna de nya lokalerna i domstolshuset i Västerås och börja pendla till Uppsala. Och det är inte alla med på. Enligt Leif Gäverth tänker hälften att de ett 15-tal anställda att inte börja jobba i Uppsala när det är dags för flytta dit helt fysiskt.

– Det är egentligen först när vi fysiskt ska flytta som folk kommer verkligen att känna vad det innbär att sätta sig på buss 804 och pendla varje dag, säger Leif Gäverth, lagman på länsrätten i Västmanland och från och med måndag lagman på förvaltningsdomstolen i Uppsala.

Tills de nya lokalerna i Uppsala är klara kommer förvaltningsrätten att finnas på båda orterna.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".