Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Knagglig start för nytt samarbete

Publicerat söndag 14 februari 2010 kl 10.14
Olle Ytterberg (S)

Arboga kommun har satt sig på tvären i samarbetet mellan kommunerna Köping, Arboga och Kungsör och landstinget när det gäller gemensamma rehabliteringsinsatser. Man är oenig om hur besluten ska fattas i det förbund som ska bildas.

– Vi ska bilda det här förbundet. Vi ska dra igång verksamheten men vi har framfört synpunkter och vi vill få dem prövade, säger Olle Ytterberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga.

Tanken med ett finansiellt samordningsförbund i KAK-området är att underlätta och förbättra möjligheterna till egen försörjning för dem som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser. Samarbetet ska också leda till effektiv användning av gemensamma resurser genom att förhindra att folk bollas runt mellan olika aktörer. Förutom kommunerna och landstinget ska även Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ingå i förbundet.

Enligt det ursprungliga förslaget till förbundsordning som klubbats igenom i landstingsstyrelsen kan styrelsen fatta beslut med en enkel majoritet. Men Arboga kommun vill inte gå med på det och har beslutat att ett villkor för att kommunen ska ingå i förbundet är att styrelsebesluten fattas med absolut majoritet, alltså med att minst 5 av de 6 styrelsemedlemmarna är för ett förslag.

– Jag tycker generellt att det är väldigt viktigt att ägarnas intresse bevaras, att inte en minoritet kan ta beslut för vår räkning, säger Olle Ytterberg.

Landstinget har en annan uppfattning. Thomas Wihman, miljöpartiets landstingsråd, menar att en enkel majoritet alltså att tre av sex medlemmar i styrelsen är för ett förslag räcker:

– Överhuvudtaget så ska man inte krångla till det, menar jag, i en förbundsordning, säger Thomas Wihman.

Men trots att man idag inte är överens tror både Thomas Wihman och Olle Ytterberg på en lösning och på ett samarbete i förbundet:

– Vi tänker inte lägga några fingrar emellan mot att det kommer igång, absolut inte för det här är väldigt bra för arbogaborna och invånarna i KAK-området, säger Olle Ytterberg, (S), kommunalråd i Arboga.

– Det kan vi ju inte missa, så att säga. Det här är ju till för medborgarna och för att se till att vi får en smidig rehabilitering, säger Thomas Wihman, (MP), landstingsråd.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".