Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SD:s ende kommunpolitiker kliver av

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 06.25
SD:s talarstolar har stått tomma

Sverigedemokraterna har som mål att ta mandat i alla kommuner i Västmanland i höstens val. Samtidigt slutar den ende förtroendevalda som partiet har i länet,  Jan Björklund i Hallstahammar.


Förra valet fick Sverigedemokraterna mandat i fem kommuner i länet, men de flesta kunde inte besättas. Det är bara i Hallstahammar som Sverigedemokraterna haft en person, men nu har Jan Björklund bestämt sig för att lämna politiken. Han kommer inte att kandidera till valet i höst.

– Nu har jag suttit i åtta år, två mandatperioder. Nu får det räcka för min del, säger Jan Björklund, Sverigedemokraterna i Hallstahammar. 

Jan Björklund kliver av politiken av personliga skäl. Men han kritiserar också bristen på stöd från partiet. Samarbetet har inte fungerat bra, säger han. 

– Det har väl inte varit det bästa. Man har ju fått jobba själv, helt enkelt. Man har ju inte fått nån hjälp från dem högst upp, säger Jan Björklund. 

Jan Björklund har haft "timeout" från sina politiska uppdrag. Hans stol i fullmäktige i Hallstahammar har stått tom hela 2009. 

Den andra stolen, för Sverigedemokraterna har två mandat i Hallstahammar, har stått tom i princip hela mandatperioden. Lika tomt har det sett ut i de andra fyra kommuner där partiet fick mandat: Kungsör, Köping, Sala och Surahammar. 

Och nu kliver alltså den ende förtroendevalde som Sverigedemokraterna haft i Västmanland av helt. Det går väl inte riktigt ihop med målsättningen att finnas i alla kommuner?

Frågan går till Runar Filper, Sverigedemokraternas regionala valorganisatör. 

– Det kan man tycka, men det är ju samtidigt så att vi har folk i alla västmanländska kommuner som kommer att kandidera, utom i nuläget i Kungsör och Norberg, säger Runar Filper. 

Runar Filper lyfter själv upp hur mycket Sverigedemokraterna skiljer sig från andra partier. 

– Förut var det kanske så att vi oftast ställde upp med högst en eller två kandidater i varje kommun. Då blir det väldigt ensamt, om man inte är väldigt stark som person, att kunna stå ut de här fyra åren mot 40 andra ledamöter som hela tiden har en diametralt motsatt ståndpunkt mot vad Sverigedemokraterna har, säger Runar Filper, partiets regionala valorganisatör.

Den 15 april måste partierna ha lämnat in namnen på sina kandidater till Valmyndigheten, för att vara säkra på att få valsedlar senast 45 dagar före valdagen.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".