Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler sexköp än väntat i Västmanland

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 06.37

Uppdaterad 16:25
Prostitutionen är utbredd i Västmanland. Läget är värre än väntat, enligt polisen som framhåller att det är viktigt att inte bara jaga sexköpare utan också stötta de som sålt sex.  I Stockholm finns ett nära samarbete mellan socialtjänstens prostitutionsenhet och polisen. Där försöker man stödja både prostituerade och sexköpare.

Västmanlandspolisens arbete mot prostitution har börjat ge resultat.

Just nu jobbar polisen med ett tiotal ärenden där västmanländska män har köpt sex av kvinnor.

Mikael Eriksson, biträdande chef för utredning och lagföring hos polisen, är förvånad över att prostitutionen är så utbredd i Västmanland:

– Att det funnits en marknad, det har vi ju känt till sen en lång tid tillbaka. Men inte att den var så omfattande.

Totalt finns ett 70-tal annonser om sexköp i Västmanland på internet.

De flesta tjejerna i de tiotalet ärenden som polisen jobbar med just nu är i de övre tonåren.

I en del av ärenden har polisen kommit långt:

– Där har vi både iakttagelser och förundersökningsmaterial efter förhör. Än är ingen gripen men vi är en bra bit på väg, säger Mikael Eriksson.

En del av tjejerna vet att polisen är dem på spåren, andra anar ingenting.

Enligt lagstiftningen är det förbjudet att köpa men inte att sälja sex.

Polisen jobbar nu intensivt med att bli lära sig och bli bättre på internetspaning, att spåra och hitta hemsidor, att hitta kvinnorna som säljer sex.

I år har man även fått pengar för att utveckla spaningsarbetet och hitta bra metoder och rutiner som fungerar.

De flesta sexköp äger rum på hotell runt om i Västmanland. Säljaren och köparen gör upp om en plats och kvinnan tar sig dit.

Enligt Mikael Eriksson är det viktigt att inte kvinnorna glöms bort när sexköparen väl är gripen.

– Det är många av dem som säljer sex som är trasiga människor som behöver hjälp. Hälften av våra resurser kommer att gå åt till brottsofferarbete. Vi måste hjälpa och stötta de här tjejerna och kvinnorna, säger Mikael Eriksson till P4 Västmanland.

I Västmanland finns det ännu ingen organisation som mer riktat ger stöd och råd till prostituerade, och hjälper dem att hitta en väg ut från prostitutionen. 

Men polisen här har ändå tillgång till den kompetens som finns vid socialtjänstens prostitutionsenhet i Stockholm, där man söker upp både prostituerade och sexköpare och erbjuder stöd, samtalsbehandling och medicinsk rådgivning. 

Det finns liknande verksamheter också i Göteborg och Malmö. 

Anna Jutterdal, som är enhetschef vid socialtjänstens prostitutionsenhet i Stockholm, framhåller vikten av att rikta sig till både de som säljer och de som köper sex. 

– Vi erbjuder stöd och råd och hjälp oavsett om man befinner sig i prostitution eller om man har slutat prostituera sig. Detsamma gäller om man köper eller har slutat köpa sexuella tjänster. 

– Dessutom erbjuder vi också behandlingssamtal för de som vill det, både de som köper och säljer sexuella tjänster. Framförallt de som prostituerar sig har många gånger erfarenheter som de behöver bearbeta. 

Myten om den ”lyckliga horan” är bara en myt? 

– Inom prostitutionsenheten i Stockholm så har vi aldrig träffat någon som prostituerar sig som är den ”lyckliga horan” så att säga, säger Anna Jutterdal. 

Anna Jutterdal på socialtjänstens prostitutionsenhet i Stockholm, säger vidare att man har ett gott samarbete med polisen i Stockholm och den enhet som arbetar riktat mot sexköpare. Hon tror att man på andra håll i landet kan dra nytta av dessa erfarenheter.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".