Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kadaver till Bäckegruvan?

Publicerat fredag 11 januari 2002 kl 12.48
Bäckegruvan i Skinnskattebergs kommun kan få en förbränningsanläggning för djurkroppar. Det är Statens Jordbruksverk som anser att det behövs fler anläggningar i Sverige som kan ta hand om döda djur.
Idag finns det bara en, i Stenstorp i Västergötland. Den nya anläggningen skulle ligga i anslutning till den kadaverterminal som Stenstorp sedan i höstas har i Bäckegruvan, och den skulle kosta runt 40 miljoner kronor att bygga upp. Sedan i höstas finns en mellanlagringsstation för kadaver i Riddarhyttan - kroppar som senare körs vidare till just Stenstorp. Där mals kropparna ner till pulver som sedan lagras på plats. Efter att Europa drabbats av galna kosjukan och mul- och klövsjukan har Statens Jordbruksverk börjat oroas över beredskapen i Sverige, om problemen också skulle komma hit. Stenstorp räcker helt enkelt inte till, och dessutom har man problem med att lagra restprodukten - pulver - där. Fyra eller fem förbränningsanläggningar skulle därför behövas i landet, och den i Riddarhyttan skulle täcka Mälardalen. Genom att bränna djurkropparna får man inte heller några problem med att blanda djur med olika sjukdomar, och den enda restprodukten är aska.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".