Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Elev- och lärarflykt från Västerskolan

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 15.10
Friskolan Västerskolan kan komma att stå tom.

Nästan samtliga föräldrar som har barn på Västerskolan i Västerås väljer att flytta sina barn till Pilträdsskolan, en annan friskola i Västerås.

Det började för en månad sedan när Västanfors-Västeråsvåla församling, som driver Västerskolan, sparkade skolans rektor. Enligt församlingen hade ”ett antal fundamentala chefsgöromål åsidosatts trots upprepade påpekanden”.

Rektorn var omtyckt och föräldrarna kunde inte acceptera den plötsliga uppsägningen.

– Vi föräldrar enades om att vi hade förlorat förtroende för Västanfors församling. Man valde att säga upp rektorn mitt i terminen vilket stökade till det för elever, föräldrar och personal, säger föräldern Bengt Gustafsson.

De senaste veckorna har en föräldragrupp sökt en ny huvudman och nu har man hittat en lösning tillsammans med Pilträdskolan. Enligt Bengt Gustafsson kommer 65 av Västerskolans 77 elever att flytta till Pilträdsskolan efter påsklovet.

Föräldragruppen frågade också lärarna om de ville följa med. Samtliga tackade ja och igår sade lärarkåren upp sig från Västerskolan.

Bengt Gustafsson poängterar att beslutet inte är fattat på känslomässiga grunder.

– Vi har inte heller gjort det för att driva någon sorts hämndaktion mot Västanfors församling. Det här handlar om föräldrars omsorg för sina barn, säger han.

Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling, kommenterar elevflytten så här:

– Om man inte vill gå i den skola som vi driver, så är det klart att man går någon annanstans. Det är inte så konstigt, säger han.

Kunde du ha gjort någonting annorlunda?

– Nej. Möjligtvis att uppsägningen av rektorn skulle ha kommit tidigare.

Det finns inga planer på att lägga ner Västerskolan och på måndag kommer en tillförordnad rektor att börja rekrytera ny personal.

– De som vill gå i skolan kommer att få gå kvar, säger Henrik Rydberg.

Staffan Andersson
Gunnar Eriksson

nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".