Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerheten kring kanalen diskuteras

Publicerat söndag 14 mars 2010 kl 11.59
En av slussarna i Strömsholms kanal. (Arkivbild)

Förra sommaren fick Strömsholms kanal stänga för båttrafik redan efter tre veckor. Detta på grund av höga flöden som orsakades av allt regn. I år det de stora snömängderna som oroar.

– Det blir en hyfsad vårflöde förstås, men vi räknar väl med att det ska rinna undan innan vi öppnar i mitten på juni, säger Hans Pettersson, vd för Strömsholms kanal AB.

Blir det inte höga vattenflöden i stil med förra årets så är trafiken alltså inte hotad i sommar. Men erfarenheterna från förra sommaren har lett till diskussioner om säkerheten längs kanalen.

Förra sommaren hotades säkerheten i Surahammar och man fick installera en så kallad sättport för att begränsa vattentrycket.

– Vi fick göra en utryckning och sätta i en så kallad sättport som begränsar vattenflödet i kanalen och tvingar vattnet att gå i ån i stället. Annars hade vi fått en översvämning i delar av Surahammar, säger Hans Pettersson.

Det behövs fler sättportar, och det så snart som möjligt, menar Hans Pettersson.

-- De här säkerhetsåtgärderna är lite panik, och det vore bra om man hade beredskap. Vi skulle behöva flera sådana här sättportar och ha på plats ute efter kanalen för att helt enkelt bara kunna stänga dem när det blir höga vattenflöden.

De höga flödena förra sommaren föranledde riksdagsledamoten Carin Runeson (S) från Smedjebacken att ställa en fråga till försvarsminister Sten Tolgfors om statligt stöd för att öka säkerheten i Strömsholms kanal.

Tolgfors hänvisade då till att man kan söka bidrag för säkerhetsarbetet hos Myndigheten för samhällskydd och beredeskap.

Nu ska kanalbolaget vända sig till länsstyrelsen för att diskutera möjligheterna.

– Det är den vägen vi går, säger Hans Pettersson.

Tror du att det blir bidrag?

– Jag hoppas på det, för det har funnits sådana här portar men de har sparats någon gång under åren som en budgetåtgärd, säkert. Sedan har man inte skaffat nya, säger Hans Pettersson.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".