Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny nämnd för samarbete om vård

Publicerat söndag 15 februari 2004 kl 11.30

Landstingsstyrelserna i Västmanland och Sörmland har kommit överens om ett första steg mot en gemensam länssjukvård, om att inrätta ett gemensam nämnd för samarbetet. Nämnden ska efter beslut i fullmäktige inleda sitt arbete i sommar, är tanken.

Länssjukvård är olika typer av specialistsjukvård på länsnivå, som röntgen, men vilka typer av vård det nu kan komma att handla om, det vill den västmanländska landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson inte säga:

– Jag vill inte gå in i några detaljer eftersom processen ska starta först när man har bildat den gemensamma nämnden. Det är ju en långsiktig process där klinikerna tillsammans måste bestämma vad det är för områden som man ska börja samverka i, så att det är omöjligt idag att säga någonting om.

Vad är poängen över huvud taget med att ha en gemensam länssjukvård?

– Det är att man kan klara länssjukvården i ett längre perspektiv, både kvalitets-, investerings- och personalmässigt. Det här är ju en dyrbar verksamhet som man behöver samverka i, och man behöver ha ett verksamhetsområde som rör sig om cirka en halv miljon människor. Det blir ju ungefär det upptagningsområde som finns i Västmanland och Sörmland.

Tanken är ju att det här ska vara i kraft år 2006. Kan det till exempel betyda att en patient i Fagersta får åka till Nyköping för viss vård?

– Det tror jag inte, utan det handlar ju om samarbete emellan Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Centrallasarettet i Västerås. Det är möjligt att någon kan få resa till Eskilstuna eller från Västerås till Sörmland, men det kan också innebära att länssjukvården kommer ut i verksamheten i större utsträckning, det vill säga finns ute i närsjukhusen, säger Glenn Andersson.

Beslut om nämnden ska först tas i respektive landstingsstyrelse i mars och sedan i landstingsfullmäktige i april. Sedan är alltså tanken att nämnden ska börja arbeta i sommar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".